Съединените щати обвиниха вчера подкрепяната от Кремъл руска военна компания

...
Съединените щати обвиниха вчера подкрепяната от Кремъл руска военна компания
Коментари Харесай

САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН по повод екстремизмa в Африка


Съединените щати упрекнаха през вчерашния ден подкрепяната от Кремъл съветска военна компания " Вагнер ", че се намесва във вътрешните работи на африканските страни и " усилва вероятността за разгръщане на придружения с принуждение екстремизъм " в района на Сахел, който е изправен пред от ден на ден набези и утежняване на сигурността - изказване, което Русия отхвърли.

Заместник-посланикът на Съединени американски щати Ричард Милс се нахвърли върху групата " Вагнер " на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Западна Африка и Сахел, като упрекна нейните паравоенни сили, че не съумяват да се оправят с екстремистката опасност, ограбват ресурсите на страните, нарушават човешките права и заплашват сигурността и сигурността на миротворците и личния състав на Организация на обединените нации.

Политическият консултант от Франция Изис Жаро-Дарно повтори думите на Милс, като съобщи, че " моделът ", употребен от наемниците от " Вагнер ", се е оказал " изцяло неефикасен в битката с тероризма ". Той уточни " позорното " и опустошително влияние на работата на компанията и нарушаванията на човешките права, в това число хипотетичното ликвидиране на над 30 цивилни в Мали, както и разграбването на естествените запаси.

Заместник-посланикът на Англия в Организация на обединените нации Джеймс Кариуки уточни утежняването на сигурността, изключително в Мали, Буркина Фасо, Нигерия и басейна на езерото Чад, както и опасенията от разпространяване на неустойчивостта в западноафриканските крайбрежни страни. " Не може да се пренебрегне дестабилизиращата роля, която играе групата " Вагнер " в района. Те са част от казуса, а не от решението ", съобщи той пред Съвета за сигурност.

Заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Ана Евстигнеева отхвърли опитите " да се очерни съветската помощ за Мали ", с която страна Москва има двустранно съглашение за подкрепяне на преходното държавно управление, " и за други страни в Африка ".

" Някои страни през днешния ден за следващ път оповестиха, че Русия ограбва и плячкосва ресурсите на Африка и спомага за повишаването на терористичната опасност ", сподели тя, като упрекна тези неназовани страни, че вършат същото " по целия свят и в Африка ", изключително в Либия, което дестабилизира целия регион.

" Обвиненията против Русия са просто учудващи от позиция на здравия разсъдък " и спъват африканските водачи, които се пробват да разрешат личните си проблеми и да решат с кого желаят да си сътрудничат, сподели тя.

Евстигнеева нито един път не загатна името на Групата " Вагнер ". Групата се управлява от правилния на съветския президент Владимир Путин Евгений Пригожин и нейните наемници са упреквани от западните страни и специалистите на Организация на обединените нации в голям брой нарушавания на човешките права в цяла Африка, в това число в Централноафриканската република, Либия и Мали.

Джовани Биха, заместник-ръководител на Службата на Организация на обединените нации за Западна Африка и Сахел, съобщи пред Съвета за сигурност, че " сигурността в огромни елементи от района още веднъж се е влошила ", което се дължи на дейностите на въоръжени групи, екстремисти и незаконни мрежи. В резултат на това, сподели тя, повече от 10 000 учебни заведения в Сахел са затворени, което оставя милиони деца без обучение, а близо 7000 здравни центъра не действат.

Въоръжените групировки се борят за превъзходство и надзор над ресурсите, сподели тя, и централната част на Сахел е изправена пред " невиждани равнища на провокации за сигурността и филантропичната конюнктура, социално-политическа неустойчивост, в допълнение усложнена от въздействието на изменението на климата, и продоволствена неустановеност, която се изостри от спора в Украйна ". Тя добави, че възходящият брой набези в страните по продължение на Гвинейския залив заплашват транспортните артерии към страните без изход на море, ситуирани по на север.

Според последния отчет на генералния секретар Антониу Гутериш, оповестен тази седмица, над 18,6 млн. души в района изпитват " тежка продоволствена неустановеност ", което съставлява нарастване с 5,6 млн. души от края на юни 2022 година, като най-засегнати са Буркина Фасо, Нигер и Нигерия. А към 6,3 млн. души са разселени в целия Сахел, което е нарастване с 300 000 души от юни насам.

Евстигнеева, от своя страна, съобщи, че Москва споделя опасенията си по отношение на засилващите се терористични закани в района, продължаващите междуетнически и междуобщностни спорове, проведената престъпност, трафика на опиати и убийствата на огромен брой цивилни от бойци през втората половина на 2022 година

Тя уточни изтеглянето на френските антитерористични сили и на ръководената от тях Европейска военна оперативна група " Такуба " на 30 юни, като съобщи, че то не е било в съгласие с преходното държавно управление на Мали и оказва " отрицателно влияние " върху обстановката със сигурността в кратковременен проект.

" Въпреки това ", сподели тя, " към този момент има прочут прогрес " и Русия дава на Мали " подобаваща помощ ".

Милс, заместник-посланик на Съединени американски щати, съобщи, че Съединени американски щати са надълбоко обезпокоени от рецесията в областта на сигурността, филантропичната и политическата рецесия в Сахел, които провокират " трагично повишаване на силата и въздействието на насилствения екстремизъм ".

Проблемът изисква " решение посредством демократично ръководство ", сподели той. " Ние също по този начин сме съществено обезпокоени от отстъплението на демокрацията в целия район и настояваме за завръщането на демократично определени, цивилен държавни управления ".

Последната вълна от преврати в Западна Африка стартира в Мали през 2020 година, последвана от различен в Гвинея през 2021 година и по-късно в Буркина Фасо през януари 2022 година

Омар Алиеу Турей, ръководител на комисията на западноафриканската районна група EКОВАС, съобщи пред Съвета по сигурност, че е удовлетворен да заяви, че има придвижване в посока пренареждане на политическите сили в трите страни, и избори, които ще доведат до смяна,  ще се проведат през идващите две години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР