Съединените щати не вярват Русия да се подготвя да използва

...
Съединените щати не вярват Русия да се подготвя да използва
Коментари Харесай

Реакциите след решението за разполагане на руски ядрени тактически оръжия в Беларус

Съединените щати не имат вяра Русия да се приготвя да употребява тактическо нуклеарно оръжие - първите реакции откакто съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия ще разположи тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус. Според американски военни специалисти, Путин е възнамерявал да даде такива муниции на Минск още преди нахлуването в Украйна.



Предпазливи и деликатни са първите реакции след решението на Русия да разположи тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус. Запознати сме с решението на Русия и ще продължим да следим обстановката, се споделя в изказване на представителя на Държавния департамент Ведант Пател, представено от Си Ен Ен:

" Не виждаме никаква причина да поправяме нашата стратегическа нуклеарна позиция, или някакви индикации, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие. Оставаме ангажирани с груповата отбрана на НАТО ".

Според американския институт за проучване на войната, Путин евентуално е заречен на един от най-верните си съдружници - президентът Александър Лукашенко, че в Беларус ще има тактическо нуклеарно оръжие преди войната в Украйна. Но едвам в този момент задейства този проект, който се допуска че е част от следващата осведомителна акция за заплашване на Киев и Запада.



Експертите обръщат внимание на обстоятелството, че Лукашенко е желал нуклеарни муниции от Путин още през 2021 година. През 2022 година в беларуската Конституция е направена смяна, която се отнася за нуклеарния неутралитет на страната.

Реакцията на Украйна - Киев чака от Европа още наказания против Москва по-късно решение, сподели съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк. В изявлението си през вчерашния ден, Путин акцентира, че с решението си Русия не нарушава уговорките си за неразпространение на нуклеарни оръжия, и добави, че Москва няма да съобщи контрола на тактическите нуклеарни оръжия на Минск. Той означи, че Съединените щати от дълго време са разположили тактически нуклеарни оръжия в шест европейски страни - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция.



Руският водач напомни, че Вашингтон също не предава контрола над арсеналите си на своите съдружници. Стана ясно, че Беларус към този момент е получила ракетни комплекси Искандер, които могат да носят нуклеарни бойни глави. Като правоприемник на Съветския съюз, Русия има най-вече такива - над 5 970, по данни от 2022 година, представени от Ройтерс.



фотоси: БТА/Архив

Според Федерацията на американските учени, Вашингтон управлява над 5 400 нуклеарни бойни глави. Не е известно обаче, какъв брой тъкмо от тези муниции са работещи, разясняват специалисти. Какво съставляват тактическите нуклеарни оръжия - муниции за характерни тактически достижения на бойното поле. Ядрените бойни глави могат да бъдат употребявани благодарение на ракети, торпеда, гравитационни бомби, по въздух, вода и суша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР