Съединените щати наложиха санкции на ръководителя на Червения кръст на

...
Съединените щати наложиха санкции на ръководителя на Червения кръст на
Коментари Харесай

САЩ санкционираха Червения кръст в Беларус заради депортирането на украински деца

Съединените щати постановиха наказания на ръководителя на Червения кръст на Беларус, обвинявайки го в съучастничество в депортирането на украински деца в Русия, съобщи Агенция Франс Прес.


От началото на нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Русия е упреквана, че е депортирала наложително хиляди украински деца - с поддръжката на Беларус - от учебни заведения, лечебни заведения и сиропиталища в следените от нейните сили елементи на страната.

Москва не отхвърля, че е трансферирала хиляди украински деца в Русия, само че твърди, че го е направила за тяхна лична отбрана.

В изказване на Министерството на финансите на Съединени американски щати се сподели, че ръководителят на беларуския Червен кръст Дмитрий Шауцу е глобен за оказване на помощ на комисаря по правата на детето на съветския президент Мария Лвова-Белова, която е упрекната в осъществяването на депортациите.

Наскоро Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на Лвова-Белова за " военно закононарушение ", обвързвано с противозаконното депортиране и прекачване на деца от Украйна в Русия.

През юли Шауцу получи остра интернационална рецензия, когато съобщи, че Беларуският червен кръст е взел участие в прехвърлянето на украински деца от окупираните от Русия региони на страната в Беларус.

Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец прикани Червения кръст на Беларус да уволни Шауцу, а откакто той не го направи, приключи участието му.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на 11 юридически и осем физически лица в опит да ускори натиска върху президента на Беларус Александър Лукашенко.

Действията на Министерството на финансите удостоверяват напъните му да потърси отговорност от " Лукашенко, неговото семейство и режима му за антидемократичните им дейности и нарушаванията на човешките права както в Беларус, по този начин и по света ", се сподели в изказване на заместник-министъра на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР