Съединените щати, които са посредници на мирното споразумение в Босна

...
Съединените щати, които са посредници на мирното споразумение в Босна
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ предупреждават с действия и санкции сръбските сецесионисти в Босна

Съединените щати, които са медиатори на мирното съглашение в Босна от 1995 година, могат да наложат наказания против субекти, които се пробват едностранно да се отдръпват от държавните институции или да дестабилизират договорката, сподели държавният секретар Антъни Блинкън, представен от " Радио свободна Европа ".

Босна и Херцеговина е в продължителна политическа рецесия поради сецесионистките ходове на доминираната от сърбите общественост в страната, съживявайки опасенията, че Дейтънското съглашение, което постави завършек на войната от 1992-95 година, може да бъде развалено и да заплаши районната непоклатимост .

" Като очевидец на подписването на Дейтънското спокойно съглашение , Съединените щати повтарят, че дейностите за едностранно евакуиране от институциите на държавно равнище или по различен метод дестабилизиране на DPA ще бъдат посрещнати с подобаващи дейности , в това число разглеждане на наказания ", разяснява Блинкън в писмо до членове на тристранното президентство на Босна.

Дейтънското съглашение сътвори две единици в Босна : доминираната от сърби Република Сръбска и мюсюлманско-хърватската федерация. Страната се ръководи и управлява по етнически линии, открити от съглашението, със едва и постоянно нефункционално централно държавно управление.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, сръбският представител в президентството, заплашва да се отдръпна от институциите на държавно равнище , в това число взаимната правосъдна, военна и данъчна администрация на Босна. Той отхвърли интернационалните опасения, че сходен дневен ред може да провокира възобновен спор в етнически разграничената балканска страна.

Съединените щати по-рано обявиха, че " няма парламентарен метод " образуванието със сръбско болшинство да се отдръпна едностранно от националните институции. Додик споделя, че институциите, които желае да напусне, не са залегнали в конституцията в Дейтън, а са основани посредством промени.
 Кремъл демонстрира мускули на Европейски Съюз в Босна
Кремъл демонстрира мускули на Европейски Съюз в Босна

700 бойци се грижат за мира

Представяйки отчет пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации този месец, Кристиан Шмит, основният делегат на Организация на обединените нации в Босна , насочи строго предизвестие, че вероятностите за разделяне и спор в Босна " са доста действителни " и че дейностите на Додик съставляват " екзистенциална опасност " за Дейтънското съглашение.

В писмото си Блинкън споделя, че стъпките за подкопаване на институциите на Босна ще застрашат освен европейската вероятност на страната - отпратка към нейната цел вероятно да се причисли към Европейския съюз - само че и ще подкопае районната непоклатимост и нежната стопанска система. Той прикани всички партии да се върнат на масата и да изградят консенсус сред етническите формирания.

" Съединените щати са най-силният сътрудник на Босна и Херцеговина в оправянето с проблемите на шерването на властта и функционалните дефицити посредством разговор ", сподели Блинкън.

Писмото е връчено на членовете на тристранното президентство от визитата на съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолет. " Призовах за деескалация, разговор и функциониращи институции на всички равнища на ръководство ", туитира Шоле след среща с членовете на президентството. " Време е Босна и Херцеговина да се обърне към бъдещето ".

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възобнови напъните си за дипломация за разрешаване на политическата рецесия , като работи с европейски и районни сътрудници за гарантиране на териториалната целокупност на страната и спазването на мирното съглашение.
 Русия не вижда проблем в концепцията за самостоятелна Република Сръбска в границите на Босна
Русия не вижда проблем в концепцията за самостоятелна Република Сръбска в границите на Босна

Решенията на Хагския арбитражен съд са под въпрос за Русия, не довел до помиряване

Босна и Херцеговина би трябвало да съживи опитите си за присъединение към Европейския съюз , за ​​да предотврати опцията етнически разграничената страна да бъде раздрана, сподели висшият интернационален делегат за страната, оповестява " Блумбърг ".

Сред шест кандидатки за участие в Европейски Съюз в района на Западните Балкани , страната с население от 3,3 милиона е измежду най-отдалечените от присъединението . Процесът е в застой от 2016 година, защото политиците се карат по въпроси, в това число изборни промени, които биха разрешили на малцинствата да заемат високи постове.

" Няма време за губене ", сподели Кристиан Шмит , немският политик, който пое ролята на висш представител през август, в изявление. " Изискванията за присъединение са доста високи и не са изпълнени, само че има доста положително развиване. Има стъпки, които вървят в вярната посока. "

Спешността да се избави Босна - театърът на най-кървавия спор в Европа след Втората международна война - е осезаема, защото Русия усилва поддръжката си за босненските сърби , чийто водач насочва закани за разединение.

Додик, измежду чиито съдружници е и съветския президент Владимир Путин, управлява към половината от страната . Другата половина се споделя, от време на време неспокойно, от босненски мюсюлмани и босненски хървати.
 Германия скастри безотговорното говорене за разединение на босненските сърби
Германия скастри безотговорното говорене за разединение на босненските сърби

" Стрелите " съответно са ориентирани към Милорад Додик

" Моето обръщение към Додик е, че неговата отговорност към електората е да работи, а не да блокира ", сподели Шмит. " Разчитам тук на по-младо потомство. Виждам доста отдадени младежи, които просто желаят да имат по-добър живот. "

Службата на висшия представител бе основана, с цел да следи осъществяването на контракта. Русия, един от медиаторите в Дейтънското съглашение, не се съгласи с назначението на Шмит и искаше да анулира поста.

64-годишният Шмит сподели, че вижда " прочут прогрес " в прокарването на основното законодателство , належащо за рестартиране на напъните за присъединение, които са застояли от години, защото политиците не са съумели да се спогодят за ограниченията по какъв начин това да работи.

" В страната има проблеми, само че за разлика от преди 26 години, никой не би трябвало да се опасява, че ще бъде убит по улиците ", сподели той.

" Имам лек оптимизъм, че интернационалната общественост може да ни помогне да работим по въпроса, само че основните сътрудници в Босна също би трябвало да работят върху това ".
 В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат още веднъж
В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат още веднъж

Западът би трябвало да се изправи против Путин, другояче тлеещото етническо напрежение в Босна ще потопи Европа в криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР