Съединените щати изпращат повече свои киберексперти в чужбина, които да

...
Съединените щати изпращат повече свои киберексперти в чужбина, които да
Коментари Харесай

САЩ изпращат все повече киберексперти на помощ на други страни

Съединените щати изпращат повече свои киберексперти в чужбина, които да оказват помощ на непознатите държавни управления в битката с хакерите. Това съобщи командирът на Силите на задачата за национална киберсигурност на американската войска генерал-майор Уилям Хартман на конференцията по въпросите на киберсигурността " RSA " в Сан Франциско, оповестява " Ройтерс ".

Той уточни, че през последните три години тези сили са провели 47 сходни отбранителни интервенции в 20 страни по тяхна покана.

Търсенето постоянно се усилва и не всички са идентични, разясни Хартман във връзка с задачите.

Инициативата отразява по-широката цел на държавното управление на Съединени американски щати да усъвършенства съдействието с задгранични съдружници в битката с киберпрестъпността , която постоянно надвишава границите на съответна страна. Някои от най-големите незаконни групировки, занимаващи се с рансъмуер (онлайн изнудване), да вземем за пример, са взели под прицел редица страни, в това число Съединените щати.
 В Съединени американски щати разкриха мащаба на хакерските офанзиви, осъществени от Русия
В Съединени американски щати разкриха мащаба на хакерските офанзиви, осъществени от Русия

Най-малко 200 организации по света са ударени

Хартман означи, че Силите на задачата за национална киберсигурност са изпратили 43 експерти в Украйна за битка против съветските хакерски атаки на фона на войната там.

" Това са отбранителни екипи, които изпращаме и които търсят общи съперници, намират принадлежности и благоприятни условия " за справяне с тях, изясни той.

По негови думи въпросното поделение работи в тясно съдействие с най-високопоставения орган на Съединени американски щати в региона на киберсигурността - Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.

Двете ведомства са си сътрудничили в предотвратяването на евентуални офанзиви против три федерални организации на Съединени американски щати от страна на задгранични съперници, съобщи Ерик Голдстийн, помощник-директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.

" Уведомихме организациите, дадохме им насоки и реагирахме на случая. Наред с това събрахме цялата информация за инфраструктурата и я споделихме със Силите на задачата за национална киберсигурност ", добави той.
 Русия е направила мощна хакерска атака против украинския интернет при започване на войната
Русия е направила мощна хакерска атака против украинския интернет при започване на войната

Ударена е била мрежата на армията и полицията

Хартман и Голдстийн описаха в взаимната си презентация и за различен сходен случай, при който е имало опит от страна на иранска хакерска група да пробие системите за отчитане на резултатите от изборите през 2020 година в неназован град в Съединени американски щати.

Хартман призна, че е миал опасения, че хакерите могат да създадат по този начин, че уебсайтът на системата " да наподобява по този начин като че ли вотът е бил фалшифициран ", само че организацията е съумяла да ограничи достъпа в точния момент.

Не се стигна до влияние върху изборна инфраструктура , удостовери и Голдстийн.

" Искаме да превърнем това в модел - да намерим техническите доказателства и да ги предадем на Силите на задачата за национална киберсигурност ", съобщи той и добави, че гарантирането на сигурността на идните е " главен приоритет " .
 Руски хакери са атакували три лаборатории за нуклеарни проучвания в Съединени американски щати
Руски хакери са атакували три лаборатории за нуклеарни проучвания в Съединени американски щати

Не е ясно дали хакерските атаки са били успешни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР