Съединените щати и Япония работят за модернизиране на военния си

...
Съединените щати и Япония работят за модернизиране на военния си
Коментари Харесай

САЩ и Япония модернизират военния си съюз на фона на заплахите от Китай и Русия

Съединените щати и Япония работят за модернизиране на военния си съюз пред заканите от страна на Китай, Северна Корея и Русия, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, съобщи Агенция Франс Прес.

Остин е в Токио на малко посещаване за двустранни диалози, преди да се насочи към срещата на върха на разговора за защитата Шангри-Ла в Сингапур.

В речта си преди диалозите с японския си сътрудник Остин съобщи, че алиансът е изправен пред общи провокации, свързани с държанието на Китай, " рисковите провокации на Северна Корея и жестоката война на Русия в Украйна ".

" Но ние сме обединени от нашите общи ползи и споделени полезности. И подхващаме значими стъпки за модернизиране на нашите съюзи и усилване на възпиращата мощ. " - добави той.

Остин цитира тристранното съдействие с Австралия и Южна Корея, както и разширените " ритъм, обсег и мащаб " на ученията и тренировките.

Силите на Съединени американски щати и Япония стават " по-гъвкави, по-устойчиви и по-мобилни ", добави той, като похвали решението на Япония да придобие потенциал за контраудар и да усъвършенства обмена на информация с Вашингтон.

Остин дойде в Япония в сряда, часове откакто Северна Корея направи несполучлив опит да изстреля шпионски спътник, употребявайки технология, неразрешена от резолюциите на Организация на обединените нации.

През миналата година Пхенян ускори изстрелването на ракети, а Токио се сблъсква и с възходящия напън от страна на китайски кораби към островите, оспорвани с Пекин.

Миналата година Токио показа огромна промяна в региона на защитата, като се ангажира да усили разноските за сигурност до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2027 година и назова Китай " най-голямото стратегическо предизвикателство " за Япония. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР