Съединените щати и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха във вторник

...
Съединените щати и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха във вторник
Коментари Харесай

САЩ и ОАЕ отключват инвестиции за 100 млрд. долара в чиста енергия

Съединените щати и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха във вторник стратегическо партньорство, което ще докара до активизиране на 100 милиарда $ за създаване на 100 гигавата чиста сила до 2035 година Сделката, подписана по време на енергийната конференция Adipec в Абу Даби, е озаглавена „ Партньорство за ускорение на чистата сила “ (PACE) и обгръща четири съществени стълба: развиване на нововъведения за чиста сила и вериги на доставки, ръководство на излъчванията на въглерод и метан, нуклеарна сила и индустриална и транспортна декарбонизация.

Сътрудничеството идва в границите на близкото другарство сред ОАЕ и Съединените американски щати и удостоверява уговорката на двете страни да работят за възстановяване на енергийната сигурност и прогрес в дейностите в региона на климата “, съгласно оповестено изказване на държавното управление на ОАЕ, представено от държавната осведомителна организация WAM.

Белият дом разказа новото партньорство като огромно достижение за климатичната стратегия на Байдън.

„ Днес президентът Байдън още веднъж показва дълбокия си ангажимент за обезпечаване на световно бъдеще с чиста сила и дълготрайна енергийна сигурност, защото Съединените щати и Обединените арабски емирства оповестиха устойчиво партньорство, с цел да обезпечат бързия и равномерен преход към чиста сила и надалеч от изкопаемите горива “, се споделя в изказването на Белия дом.

Двете страни ще основат експертна група за „ идентифициране на предпочитани планове, унищожаване на евентуални трудности и премерване на напредъка на PACE в постигането на задачата ѝ за катализиране на 100 милиарда $ във финансиране, вложения и друга поддръжка и внедряване в международен мащаб на 100 гигавата чиста сила “, се показва в известието.

ОАЕ са главен експортьор на нефт, само че са вложили съществено в създаването на енергийни източници, разнообразни от изкопаеми горива, в това число построяването на най-голямата в света слънчева електроцентрала и първата атомна електроцентрала в арабския свят. Емирствата възнамеряват да бъдат хазаин на срещата на върха за климата COP 28 през 2023 година

Амбициозният проект на двете страни идва във време на възходящо търсене и свиващо се предложение на нефт в международен мащаб, защото годините на незадоволително вложение в изкопаеми горива и месеците на войната на Русия в Украйна доведоха до лимитирано предложение и високи цени за потребителите.

На същата конференция, на която PACE беше подписано, основните изпълнителни шефове на петролни и газови компании предизвестиха за заплахите от ограничение на производството на изкопаеми горива в името на предотвратяването на изменението на климата.

През последните години бяхме очевидци на повече вложения в сила от възобновими източници и ускорение на отдалечаването от въглеводородите, само че в този момент от ден на ден водачи акцентират нуждата от възкръсване на производството на нефт и газ преди идната доста сложна зима за Европа и други елементи на света. Цените на петрола и газа означиха многогодишни, а в някои случаи и рекордни равнища през последната година на фона на проблеми с доставките и геополитическия спор.
„ Максимална сила, минимални излъчвания “
Султан Ал Джабер, основен изпълнителен шеф на Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), сподели в тирада на конференцията Adipec, че „ силата е главен приоритет на всички “ през днешния ден, защото „ съвършената стихия “ удря световния енергиен пейзаж. Той сподели, че годините на незадоволително вложение в производството на петрол и газ са влошили обстановката.

Ако отстраняваме вложенията във въглеводороди ще губим 5 милиона барела нефт дневно всяка година от настоящите доставки. Това би предиздвикало разтърсванията, които преживяхме тази година, да се усещат като лек трус “, сподели Ал Джабер, наблягайки значимостта на енергийната сигурност.

Той акцентира нуждата както от вложения в обичайната сила, по този начин и в понижаване на въглеродните излъчвания, като твърди, че те не се изключват взаимно. Според него „ светът се нуждае от оптималната сила, минимални излъчвания “.

Това не е нефт и газ, нито слънчева сила, нито вятър, нито нуклеарна сила, нито водород. Това е нефт, газ и слънчева сила, вятър, нуклеарна сила и водород “, сподели Ал Джабер. „ Това е всичко нагоре, плюс чистите сили, които занапред ще бъдат открити, комерсиализирани и внедрени. “

Все отново доста политици и институции изрично осъждат потреблението на изкопаеми горива, предупреждавайки, че доста по-голямата рецесия е тази на изменението на климата. През юни генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за занемаряване на финансирането на изкопаеми горива и назова всяко ново финансиране за изследване „ илюзия “.

Глобалните стопански сили обаче не гледат удобно на тази цел. Според скорошен отчет на UNCTAD, Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване, трансграничните вложения в намаляване на изменението на климата и адаптиране към него се чака да намалеят тази година на фона на по-широк спад в капиталовите планове.

А Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в понеделник увеличи своите средносрочни и дълготрайни прогнози за търсенето на недопечен нефт и сподели, че са нужни вложения от 12.1 трилиона $, с цел да се посрещнат.

Прогнозата на ОПЕК към момента се разграничава от тази на някои други организации, като Международната организация по енергетика, която планува пикът на търсенето на нефт да е някъде в средата на идващото десетилетие, защото нациите не престават да се стремят да се откажат от изкопаемите горива.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР