Съединените щати и Германия осъдиха задържането от Техеран на гръцки

...
Съединените щати и Германия осъдиха задържането от Техеран на гръцки
Коментари Харесай

С какво гръцко-иранските танкерни войни заплашват Русия

Съединените щати и Германия осъдиха задържането от Техеран на гръцки танкери в Персийския залив, считайки го за тежко нарушаване на " интернационалните правила ". В същото време по-рано Атина задържа съветски танкер с иранско гориво. Вашингтон предприе сходни стъпки преди две години. Как може да се развие танкерният спор сред Гърция и Иран и каква заплаха крие той за Русия?

Съединените щати и Германия разкритикуваха залавянето на два гръцки танкера от иранските сили за сигурност в Персийския залив и нарекоха случая " тежко нарушаване на интернационалните правила ".

„ Атаките против кораби съставляват опасност за морската сигурност и световната стопанска система “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в изказване след диалог с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас.

Освен това немското външно министерство излезе с изказване, в което осъди залавянето на гръцки танкери от иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР).

„ Действията на Иран са безпричинно нахлуване против цивилно мореплаване, което е тежко нарушаване на интернационалните правила “, се споделя в документа.

Гърция, Съединени американски щати и Германия също желаеха управляващите в Техеран неотложно да освободят хванатите кораби.

Трябва да отбележим, че през април самата Гърция задържа съветския танкер Lana (Pegas) с ирански нефт. Решението е взето в границите на глобите, наложени от Европейския съюз. На борда на кораба имаше 19 съветски моряци. Тогава танкерът беше преименуван на Lana, а на 22 април корабът е освободен.

По-късно гръцкият вестник " Катимерини " заяви, че доникъде на март танкерът " в действителност е принадлежал " на съветската Промсвязбанк. Кредитната институция попадна под глобите на Съединени американски щати, наложени в отговор на съветската военна интервенция в Украйна. На 17 март корабът смени притежателя си и беше трансфериран на Трансморфлот, отбелязва Комерсант.

През май, съгласно известия в гръцките медии, Съединените щати са изпратили искане до гръцката правосъдна власт с искане за изземване на нефт от съветски танкер. Вашингтон твърди, че петролът е от Иран, а компанията, която " ще се възползва от продажбата му ", е в черния лист на Съединени американски щати заради съмнение за финансиране на тероризъм.

В последна сметка съдът в Атина реши да трансферира товара от танкера в Съединените щати. Смята се, че е превозвал 115 000 тона ирански нефт.

Прави усещане, че Вашингтон, който осъжда Техеран за „ нарушение на интернационалните правила “, не толкоз от дълго време действаше по сходен метод във връзка с същите Иран и Венецуела.

По-специално, през 2020 година администрацията на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп конфискува товари от четири танкера, пренасящи иранско гориво до латиноамериканската страна.

„ Сложна е обстановката със хванатите танкери. Иран всъщност съобщи, че с този акт отмъщава на Атина. Но зад Гърция стоят Съединени американски щати. И с цел да санкционират Иран, те могат по някакъв метод да компенсират загубата или простоя на гръцки танкери “, съобщи пред в. ВЗГЛЯД Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европеистика на Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет, специалист в клуб „ Валдай “.

„ Тази обстановка може да повлияе на хода на договарянията по иранската „ нуклеарна договорка “. Ако преди три месеца се споделяше, че тя ще завърши всеки ден, в този момент няма такива упования ", изясни той.

" Смяташе се, че Съединени американски щати са заинтригувани от подписване на съглашения с Иран. Първо, тъй като Байдън е друг от Тръмп. И второ, с цел да компенсират тези количества нефт, които ще изоставен международния пазар на фона на блокадата на Русия “, сподели събеседникът.

„ Но в този момент, както се оказва, има доста повече фактори. Иран най-вероятно не е в въодушевление да подписа тази договорка неотложно, а Съединени американски щати в действителност изискват оптимални отстъпки от Иран “, добави той.

„ Всичко това ще се отрази на енергийния пазар, който към този момент е в тежка рецесия. Първо, Иран е един от най-големите производители на нефт ", съобщи специалистът.

" Второ, протичащото се в петролния Персийски залив постоянно се отразява директно върху котировките и цените на горивата, което е частично преференциално за Русия заради възходящите доходи от експорт на нефт “, сподели Ткаченко.

От друга страна, сходни обстановки съставляват опасност и опасности за цялата система на интернационална търговия с енергийни запаси.

„ На фона на глобите би трябвало да сме готови за всяко развиване на събитията “, споделя Станислав Митрахович, водещ специалист от Националния фонд за енергийна сигурност (ФНЕБ), откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация, в диалог с в. ВЗГЛЯД.

Събеседникът признава, че в " бъдеще можем да чакаме от ден на ден арестувания на съветски танкери ".

„ Колкото по-строго е регулирането на пазара от Запада, толкоз по-вероятно е даже корабите на задгранични компании, пренасящи съветски първични материали, да бъдат задържани “, изясни Митрахович.

„ Това ще докара до нарушение на обичайните форми на търговия. Нещо повече, това може да се трансформира в самобитен спусък за внезапен скок в цените на горивата, което ще се отрази на крайните купувачи “, споделя специалистът.

Събеседникът е склонен, че актуалният случай ще повлияе на хода на договарянията по иранската нуклеарна стратегия.

„ От една страна, за американците е доста преференциално да сключат тази договорка – тя ще разреши експорт на ирански първични материали на международния пазар и потреблението им като отплата за намаляващите разноски от съветски снабдители ", твърди той.

" В същото време Иран в последно време се държи много самоуверено по отношение на американците и техните съдружници. Затова надали би трябвало да се чака скорошно подписване на договорка “, заключи Митрахович.

Междувременно Западът от ден на ден приказва за отрицателното влияние на антируските наказания върху цените на петрола. Така вицеканцлерът, министърът на стопанската система и опазването на климата на Германия Роберт Хабек в изявление за CNN сподели, че американската възбрана за закупуване на нефт от Русия не е дала упования резултат заради внезапното повишение на цените на петрола.

Наложеното от Съединени американски щати ембарго увеличи цените на международните пазари, сподели той, тъй че Русия печели повече пари, като продава по-малко нефт.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР