Съединените щати и Европейският съюз решиха да не отрязват Русия

...
Съединените щати и Европейският съюз решиха да не отрязват Русия
Коментари Харесай

Няма да изключват Русия от SWIFT, Германия не дава

Съединените щати и Европейският съюз взеха решение да не отрязват Русия от световната система за междубанкови заплащания SWIFT като част от глобите си против Москва за нахлуването в Украйна, само че биха могли да преразгледат този въпрос, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Запитан за какво тази стъпка не е подхваната, Байдън сподели пред кореспонденти, че глобите, наложени против съветски банки, надвишават резултата от изваждането на Русия от SWIFT, а други страни не са съумели да се спогодят да подхващат спомагателна стъпка към този миг.

" Това постоянно е алтернатива ", сподели Байдън. " Но сега това не е позицията, която останала Европа желае да заеме. "

Няколко източника от Европейски Съюз споделиха на Ройтерс преди оповестяването на глобите, че е малко евентуално Европейски Съюз да се съгласи с този ход макар апелите от разнообразни страни да го направи.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че Германия - основен търговски сътрудник на Русия - се опълчва на спирането на достъпа на Русия до платежната система в този миг, само че също по този начин допусна, че сходна стъпка може да последва на по-късен стадий.

" Много е значимо да приемем тези ограничения, които са готови – и да запазим всичко останало за обстановка, в която може да се наложи да надхвърлим това ", сподели Шолц пред кореспонденти, отговаряйки на въпрос за SWIFT, когато дойде на изключителната среща на върха за разискване на нашествието на Русия в Украйна.

Външните министри на балтийските страни, ръководени в миналото от Москва, а в този момент членове на НАТО и Европейски Съюз, приканиха в четвъртък да бъде спрян достъпът на Русия до SWIFT.

Други страни членки на Европейски Съюз не са склонни да подхващат сходен ход, тъй като, въпреки че това би блъснало тежко съветските банки, би затруднило европейските кредитори да си връщат парите, а Русия във всеки случай построява различна платежна система.

" Спешността и консенсусът са първокачествен приоритет сега ", сподели посланик от Европейски Съюз, добавяйки, че на този стадий това значи да не се прави нищо със SWIFT, тъй като това би имало широкообхватни последствия, в това число и в Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР