Съединените щати и Египет предупредиха Турция да спре сондажите за

...
Съединените щати и Египет предупредиха Турция да спре сондажите за
Коментари Харесай

Нови предупреждения към Турция да спре сондажите за газ при Кипър

Съединените щати и Египет предизвестиха Турция да спре сондажите за нефт и природен газ край крайбрежията на Кипър, съобщи БГНЕС.
" Съединените щати остават загрижени за повторните опити на Турция да прави сондажи във водите на Кипър ", написа в публично мнение Държавният департамент на Съединени американски щати. " Призоваваме турските управляващи да прекратят тази интензивност и приканваме всички страни в разногласието да се въздържат от дейности, засилващи напрежението в района ", споделят още от Вашингтон.
Позицията на Съединените щати пристигна часове откакто и Египет подлага на критика Турция, като осъди " настояването им да подхващат еднолични ограничения, засилващи напрежението. "
Отриването на големи количества природен газ в източната част на Средиземно море даде началото на конкуренция за възможния му рандеман. Анкара изпрати сондажния транспортен съд " Фатих ", който влезе в изключителната икономическа зона западно от Кипър през медец май и стартира да прави изследвания. Скоро по-късно беше изпратен и втори сондажен транспортен съд - " Явуз ", който стартира изследвания източно от островната страна от Европейския съюз.
За следващ път Брюксел назова дейностите на Турция " ненужна ескалация " и прикани Анкара да приключи сондажите, тъй като са противозаконни и могат да донесат стопански наказания. Турция твърди, че сондажите са законни, тъй като са във водите на Северен Кипър, който Анкара окупира през 1974 година - деяние, което никой не признава.
Кипър разгласи, че е завел каузи против три компании, които подкрепят турските сондажи. Никозия издаде и заповед за арест на екипажа на " Фатих " с обяснението, че нарушава суверенитета на Кипър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР