Съединените щати и България проведоха вчера втора сесия на Стратегическия

...
Съединените щати и България проведоха вчера втора сесия на Стратегическия
Коментари Харесай

САЩ и България задълбочават сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната

Съединените щати и България организираха през вчерашния ден втора сесия на Стратегическия разговор на високо ниво, в който разискаха двустранни, районни и световни въпроси от огромна значимост и за двете страни. Диалогът съответства със 120-ата годишнина от началото на дипломатическите връзки сред Съединени американски щати и България и отбелязахме този значим миг дружно като другари, съдружници и сътрудници, се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестено в неговия уеб страница.
 
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Двустранната намира се състоя във Вашингтон в границите на втората сесия на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати. " Подкрепа, съгласуваност и общ отговор на провокациите " - това са посланията от срещата ми с  държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически сътрудник, важен съдружник и другар ", разяснява Мария Габриел.
 
А ето и цялостния текст на изказването на Държавния департамент
Концентрираме се върху извършване на следните цели:
 
Общ метод по отношение на световни и районни въпроси
Оставаме твърдо единни в поддръжката си за Украйна. Непровокираната и неоправданата война на Русия против Украйна нарушава очевидно интернационалното право, заплашва учредения на правила интернационалния ред и подкопава стабилността в Европа, както и сигурността в региона на Черно море. Имаме обща цел за сигурен, проспериращ и взаимосвързващ Черноморски регион, свободен от закани за териториалната целокупност, икономическо принуждаване и зловредно въздействие.
 
Задълбочаване на съдействието в региона на сигурността и защитата
Предвид стратегическото състояние на България в района и в НАТО развиваме партньорството си в региона на защитата, с цел да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския район, в това число посредством взаимното ни присъединяване в многонационалната бойна група на НАТО, чийто хазаин е България. Нашето устойчиво съдействие покачва оперативната съгласуемост на НАТО, развива напъните на България за рационализация на защитата и доразвива отбранителния индустриален бранш на страната.
 
Увеличаване на икономическото и енергийното съдействие
Виждаме забележителния прогрес на България в диверсификацията на енергийния бранш и все по-малката взаимозависимост от съветски енергийни източници. Работим дружно, с цел да създадем по-устойчив енергиен пазар, да развием съдействие в областта на нуклеарната сила за цивилен цели и да ускорим прекосяването към нисковъглеродни и възобновими енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширение на двустранните търговски и капиталови връзки посредством поощряване на нововъведенията, приемане на дейно ръководство на новите технологии и поощряване на удобна бизнес среда и ще обмислим по какъв начин да разтеглим партньорството си в региона на новите технологии и галактическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на инспекцията на директните задгранични вложения, с цел да подсигуряваме националната сигурност.
 
Защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона
Предвид значимостта на задълбочаването и разширението на съдействието ни в битката с непознатата дезинформация и пропагандата подписахме Меморандум за съгласие за противопоставяне на манипулирането на задгранична информация. Работим, с цел да достигнем осезаеми и на практика резултати, които ще ни оказват помощ да браним демокрацията, като се борим с възходящата опасност от задгранично зловредно въздействие и финансирана от страната дезинформация. Подчертахме също по този начин, че продължаваме да поставяме старания за подсилване на върховенството на закона и за гарантиране на независимостта на правосъдната власт и имаме намерение да продължим взаимните си старания за премахване на казуса с трафика на хора.
 
Укрепване на двустранните връзки
Виждаме трайните връзки сред хората в двете страни и ще продължим да ги развиваме посредством научен, културен и професионален продан. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътешестване, а Съединените щати потвърдиха поддръжката си за продължаващите старания на България да извърши правните условия за включване в програмата.
 
Стратегическият разговор беше призован от съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей и заместител министър-председателя и министър на външните работи на България Мария Габриел и включваше високопоставени представители на двете държавни управления.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР