Съединените щати, Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания призоваха

...
Съединените щати, Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Великобритания призоваха
Коментари Харесай

Русия да се изтегли от Грузия, настояха САЩ и няколко европейски страни

Съединените щати, Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша и Англия приканиха Русия да се изтегли от Грузия, оповестява Асошиейтед прес.

Призивът бе насочен във връзка 11-ата годишнина от спора сред Русия и Грузия. Изброените страни разгласиха изказване в поддръжка на грузинската самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност. В документа страните споделят, че са извънредно обезпокоени от задълбочаващите се връзки на Русия с двете самопровъзгласи се за самостоятелни грузински провинции Абхазия и Южна Осетия.

Конфликтът сред Русия и Грузия ескалира през юли 2008, когато след взаимни провокации сред грузински бойци и южноосетински милиции избухват престрелки и обстрел на позиции. В ранните часове на 8 август грузински войски стартират офанзивна интервенция за връщането на контрола над Южна Осетия. След грузинското нахлуване последва контраатака на съветската войска, ситуирана в Северен Кавказ в поддръжка на южноосетинското държавно управление. След изтласкването на грузинските елементи от Южна Осетия се отваря втори фронт в Абхазия и се минава в нахлуване и завладяването на селища в Централна и Западна Грузия. Данните за цивилните и военните жертви са спорни, а съгласно Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците общият брой на бежанците в района е към 158 000 души.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски дефинира случилото се преди 11 години като "трагична неточност ", позволена от Михаил Саакашвили, за която Грузия е платила "висока цена ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР