Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от

...
Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от
Коментари Харесай

България чества Съединението

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от най-обичаните национални празници. Ден, на който българите в действителност не помнят разделянето и показват единение. Така е и на днешния 6 септември, 137 години след историческото събитие, трансформирало Родината ни във водещ фактор на Балканите.

Празникът се отбелязва тържествено в Пловдив, където е било прогласено, в столицата и редица огромни градове – Русе, Стара Загора, Велико Търново, съобщи БГНЕС

В града под тепетата беше отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай. В словото си той прикани да загърбим омразата, егоизма и гнева.

„ В омразата на политическа основа се обрисува и една още по-опасна наклонност. Напоследък започнахме да чуваме апели за елиминиране и надали не физическо очистване на съответни персони, назовавани поименно. Имам възприятието, че се връщаме във времената на испанската инквизиция, когато самозабравили се хора, присвоили си световна власт, са изгаряли на клади тези, които не са мислели като тях, след скалъпени, фарсови правосъдни процеси, провеждани сякаш от позицията на някакви полезности. За никакви полезности не е ставало дума, а единствено за практикуване на груба, безчовечна власт “, съобщи пловдивският митрополит.

След молебена множеството се насочи към паметника на Гавраил Кръстевич, който е последният губернатор на Източна Румелия и изтъкнат възрожденски деятел. Въпреки че е знаел за Съединението, той не попречва на националното дело през 1885 година Гражданите уважиха паметта и на единствената жертва капитан Райчо Николов.

В София жителите се преклониха пред гробницата на княз Александър Батенберг, който приема акта на Съединението и го пази почтено по време на последвалата Сръбско-българска война. Слово произнесе изтъкнатият български книжовен историк проф. Кирил Топалов.

С камбанен звън започнаха честванията в старопрестолната ни столица Велико Търново. С боен обред пред община Велико Търново беше повдигнат националният байрак, а пред паметника „ Майка България “ бяха поднесени цветя на благодарност. Курсантите на Националния боен университет минаха в церемониален марш.

Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада проведоха общоградски обред за поклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя пред паметника „ Защитниците на Стара Загора “ в парк „ Пети октомври “. „ Съединението е един от най-хубавите български празници. Ден, в който българският дух тържествува, показвайки неотстъпчивост. Въпреки решенията на великите сили – Източна Румелия и Княжество България се сплотяват. С оглед на днешния празник и идните избори - приканвам всички да бъдем по-обединени, да не забравяме, че Съединението прави силата. Нека бъдем до тези, които имат потребност от поддръжка, дано да помогнем в този сложен миг на нашите другари в Карловско. Неведнъж сме доказвали, че обединени сме по-силни, че дружно можем повече “, сподели в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В Русе по традиция беше строен почетен часовой, а слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум дружно със свещениците от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите и признателен молебен в чест на Съединението на България. „ Днес е един от най-светлите и паметни дни в новата българска история. Ден, който ни припомня за нашето достолепие и отговорност. Ден, който ни припомня за куража на предците ни. За това, че те съумяха да слагат националния интерес преди всичко, без да се преценяват с желанията на Великите сили и без да разрешат някой извън да диктува това, което би трябвало да се случи в страната ни. Ден, който ни вълнува, сплотява и ни кара да се усещаме горди. Гордост, все по-далечна в последно време “, съобщи регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР