Съединението на България започва освен от Пловдив и от Варна,

...
Съединението на България започва освен от Пловдив и от Варна,
Коментари Харесай

Княз Александър Батенберг научава новината за Съединението във Варна

Съединението на България стартира с изключение на от Пловдив и от Варна, тъй като княз Александър Батенберг научава новината в крайморския град, описа през днешния ден Траян Димитров, завеждащ музея за Нова история във Варна. По думите му владетелят получава депеша, с която привременното държавно управление, отпред с доктор Георги Странски, му оповестява за събитията в Пловдив. В нея е посочено още, че Източна Румелия желае той да бъде и неин княз.

Батенберг незабавно се насочва към телеграфната станция, която се е намирала на мястото на днешния Държавен списък във Варна, добави Димитров. Хората в центъра на града, виждайки каретата на княза, стартират да любопитстват какво се е случило. Около станцията се събира голям брой, идва и митрополит Симеон, който в действителност е очевидец на телеграмите,  разменяни сред Батенберг и доктор Странски.

Към 16:30 часа князът излиза пред хората и афишира, че е приел Съединението на България. Той приканва народа да се включи в това дело с оръжие. Във Варна стартират шествия, съпроводени от духовата музика на Осми крайморски полк. Вечерта Александър Батенберг отива на жп гарата, с цел да отпътува към Велико Търново и Русе. Слизайки от каретата, той е стихотворец от хората и е пренесен на ръце до влака.

На 10 септември във Варна е осъществена литургия за благоденствието на народа и триумфа на Съединението , а хората стартират да се записват като доброволци, с цел да вземат участие в възможна война.

Честванията по случай Съединението във Варна през днешния ден започнаха с боен обред и слагане на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Батенберг, сложена на постройката на Държавния списък. Да се поклонят пред славното минало пристигнаха регионалният шеф Марио Смърков, кметът Иван Портних, командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, общественици, политици, доста жители.
Всички присъстващи се включиха в шествие до Паметника на починалите в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци с боен обред.

Честването на Съединението ще продължи с 16-я Областен празник на фолклорното изкуство „ Песни на брега “, в който ще се включат любителски сформира и реализатори от общините на Варненска област.

В 18 часа, на централния площад „ Независимост “ в града, ще стартира възстановка на събитията от 1885 година. Инициативата е на Народно читалище „ Стара Варна “ и едноименната фондация.

Организатор на честванията е Общината в партньорство с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР