Съдийската колегия на ВСС в своя позиция изрази пълна съпричастност

...
Съдийската колегия на ВСС в своя позиция изрази пълна съпричастност
Коментари Харесай

След подкрепата на скандалната съдия Гьонева: Колегите й от ВСС застанаха зад обезобразената Дебора

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет в своя позиция изрази цялостна съпричастност към потърпевшото от брутално принуждение 18- годишно момиче от Стара Загора. От колегията поддържаха и митингите против насилието. Отбелязват обаче, че нямат пълномощия да управляват правилността на правосъдните решения. И прибавят, че публичните страсти на яд и отвращение не следва да ескалират в апели за разпра, застрашаваща както персоналната цялост на съдиите, по този начин и справедливостта на формирания углавен развой.

" Като арбитър и като член на Висш съдебен съвет аз изрично мога да заявя пред Вас, че една наклонност към голословна и повишена рецензия към правосъдния състав би могла да има негативна рефлексия върху независимостта на съда. Аз от конференцията, която се състоя, виждам, че в действителност правосъдният състав се е опитал да изясни пред обществеността основанията, заради които е взето решението. Допуснатите неволни неточности биха могли да се отдадат и на доста други странични условия, като да вземем за пример на стресовата обстановка ", сподели Галина Захарова, ръководител на Върховен касационен съд.

Ето цялата позиция на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет:

Изразяваме цялостна съпричастност към потърпевшата от брутално принуждение млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на следващия акт на посягане против личността, при който е проявена особена експанзия и свирепост. Подкрепяме всеобщите митинги против насилието, тъй като имаме вяра, че гражданската сила има позитивен заряд, който ще способства за повишение на правната сигурност, предварителната защита и отбраната на жертвите на закононарушения. Този житейски и юридически проблем за следващ път остро слага на дневен ред основни неразрешени въпроси в региона на правораздаването, успеваемостта на активността на правоохранителните и правосъдни органи, нуждата от срочно предприемане на съответни ограничения в отговор на публичните упования за обезпечена правна отбрана на потърпевшите от закононарушения, в частност на жертвите от принуждение, и обективен правосъден развой.

Обществените страсти на яд и отвращение обаче не следва да ескалират в апели за разпра, застрашаваща както персоналната цялост на съдиите, по този начин и справедливостта на формирания углавен развой.

От обществено публикуваната информация хронологията на съответния случай към сегашния миг е следната:

По формирано досъдебно произвеждане по разказа на Районна прокуратура – Стара Загора в качеството на обвинен е бил притеглен мъж за нанесена на млада жена междинна телесна щета – закононарушение по член 129 от Наказателен кодекс. По отношение на него Районен съд – Стара Загора е взел мярка за неотклонение „ задържане под стража “, като е приел съществуване на предпоставките за задържане – обосновано съмнение, че е направил закононарушение от общ темперамент, наказуемо с отнемане от независимост или по-тежко наказване (чл. 129 от НК) и действителна заплаха да се укрие или да извърши закононарушение. На 05.07.2023 година състав на Окръжен съд – Стара Загора е отменил определението на районния съд, като е приел въз основа на наличните доказателствени материали, че породените на потърпевшата телесни увреждания обуславят лека телесна щета по член 130, алинея 1 Наказателен кодекс – закононарушение от частен темперамент, за което не може да се вземе мярка за неотклонение. На 31.07.2023 година във връзка с обвинения е била взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по обвиняване за закани с ликвидиране на потърпевшата.

Съдебният акт на въззивния правосъден състав на Окръжен съд – Стара Загора е предписан в границите на неговата правораздавателна подготвеност. Прогласената от Конституцията на Република България самостоятелност на правосъдната власт изисква при реализиране на своите функционалности съдиите да вземат решенията си по вътрешно разбиране, учредено на закона и обстоятелствата по делото.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет не разполага с пълномощия да управлява правилността на правосъдните актове, нито може да се самосезира за ангажиране на дисциплинарна отговорност на съдиите. Предложения за формиране на дисциплинарно произвеждане могат да вършат единствено органите и лицата, посочени в член 312, алинея 1 Закон за съдебната власт.

Определението на съда по въпроса за мярката за неотклонение не съставлява присъда и не предрешава изхода на наказателното произвеждане, което към момента е на досъдебна фаза. Същинското осъществяване на правосъдния развой занапред следва, като при разглеждането на делото следва да се обезпечи опция за съблюдаване на главните правила на наказателния развой. Недоверието към съда и всяка форма на напън върху вътрешното съдийско разбиране крият заплаха за вярното изясняване на делата.

Призоваваме българското общество, изпълнителната и законодателната управляващи за общи старания за предварителна защита и битка с всички форми на експанзия, ценене на правата на потърпевшите лица и доверие към българския съд, тъй като той е поръчител за върховенството на правото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР