Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет правилно е прекратила командироването

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет правилно е прекратила командироването
Коментари Харесай

Казусът Ангелина Бисеркова! ВАС върна съдийка от Благоевград в Петрич заради високата натовареност 

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет вярно е прекратила командироването на Ангелина Бисеркова в окръжния съд в Благоевград като е съобразила натовареността на районния съд в Петрич, където тя работи. Това реши дефинитивно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Казусът с Ангелина Бисеркова беше на вниманието на Съдийската гилдия няколко пъти.

Тя е цивилен арбитър и през декември 2020 година беше командирована в Гражданското поделение на ОС-Благоевград.

На 11 април 2022 година Семеен кодекс на Висш съдебен съвет обаче анулира заповедта за командироването ѝ по искане на шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров. В претекстовете си колегията уточни високата натовареност на гражданските магистрати в Петрич, които, след „ изпращането “ на Бисеркова в Благоевград, били двама.

Бисеркова апелира като изиска и прекъсване на осъществяването на решението на Съдийската гилдия за връщането ѝ в Петрич. Докато Върховен административен съд се произнесе по особеното искане обаче Бисеркова е била на 100% систематизиране на каузи както в ОС-Благоевград, по този начин и в РС-Петрич. Впоследствие, от чуване на Атанас Кобуров във Висш съдебен съвет, излиза наяве, че на процедура Бисеркова не е гледала каузи в Петрич, тъй като си е правила отказ с претекст, че това е в полза на правораздаването,припомня лекс бг.

Върховен административен съд фактически спря осъществяването на решението на Семеен кодекс за преустановяване на командироването на Бисеркова и по този начин тя до края на 2022 година работи в Благоевград.

Сега обаче тричленен състав на съда с ръководител Тодор Тодоров и членове Росен Василев и Хайгухи Бодикян отхвърлят жалбата ѝ и тя би трябвало да се върне в Петрич.

Върховен административен съд не е склонен с изказванието на съдийката, че Семеен кодекс на Висш съдебен съвет не е изложила претекстове за анулация на заповедта за командироване. Тричленният състав акцентира, че с цел да вземе въпросното решение, кадровият орган е съобразил високата натовареност на съда в Петрич и понижения състав.

„ Тази натовареност на съдиите в РС-Петрич стимулира нужда от в допълнение кадрово застраховане в този орган като това може да се реализира при преустановяване командироването на арбитър Бисеркова в ОС-Благоевград.

Съобразно изявленията на членовете на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет, дали своят вот в поддръжка на решението, с което командироването на арбитър Бисеркова е прекъснато, са налице данни, че РС-Петрич през цялата 2020 година работи с двама магистрати по-малко, поради командироването им в други съдилища, след което през февруари 2022 година е прекъснато командироването на арбитър Румяна Митева-Насева в АдмС-Благоевград, само че все пак действителната натовареността е 76, 37 каузи, постъпили в гражданско поделение и 74, 96 свършени каузи месечно за един цивилен арбитър “, отбелязва Върховен административен съд.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР