Съдията застава на страната на млади активисти в първия по рода си процес за изменението на климата в Монтана

...
ХЕЛЕНА, Монт. (AP) — Съдия от Монтана в понеделник застана
Коментари Харесай

ХЕЛЕНА, Монт. (AP) — Съдия от Монтана в понеделник застана на страната на млади екологични активисти, които казаха, че държавните агенции нарушават конституционното им право на чиста и здравословна околна среда, като разрешават разработването на изкопаеми горива, без да отчитат ефекта им върху климата.

Решението след първия по рода си съдебен процес в САЩ добавя към малък брой правни решения по света, които установяват задължение на правителството да защитава гражданите от изменението на климата.

Съдията от окръжния съд Кати Сийли установи политиката, която държавата използва при оценката на исканията за разрешителни за изкопаеми горива – която не позволява на агенциите да оценяват ефектите от емисиите на парникови газове – е противоконституционна.

Съдия Сийли пише в решението, че „емисиите на Монтана и изменението на климата е доказано, че са съществен фактор за причиняване на климатични въздействия върху околната среда на Монтана и вреди и наранявания” на младежите.

Въпреки това, законодателната власт на щата зависи да определи как да приведе политиката в съответствие. Това оставя малки шансове за незабавна промяна в благоприятна за изкопаемите горива държава, където републиканците доминират в държавната палата.

Джулия Олсън, адвокат, представляващ младежта, пусна изявление, в което нарече решението „огромна победа за Монтана, за младежта, за демокрацията и за нашия климат.“

„Докато на Запад бушуват пожари, подхранвани от замърсяването с изкопаеми горива, днешното решение в Монтана променя играта, което бележи повратна точка в усилията на това поколение за да спасим планетата от опустошителните последици от климатичния хаос, причинен от човека,” каза Олсън, изпълнителен директор на Our Children's Trust, екологична група в Орегон, която е завела подобни дела във всеки щат от 2011 г. насам.

Емили Флауър, говорител на главния прокурор на Монтана Остин Кнудсен, заклейми решението като „абсурдно“ и каза, че офисът планира да обжалва. Тя критикува Сийли, че е позволил на ищците да направят това, което Флауър нарече „финансиран от данъкоплатците рекламен трик“.

„Жителите на Монтана не могат да бъдат обвинявани за промяната на климата“, каза Флауър в имейл. същата правна теория е изхвърлена от федералния съд и съдилищата в повече от дузина щати. Трябваше да бъде и тук, но те намериха идеологичен съдия, който се наведе, за да позволи на делото да продължи напред и да си спечели място в следващия им документален филм.“

Адвокатите на 16-те ищци, вариращи на възраст от 5 до 22 години представи доказателства по време на двуседмичния процес през юни, че увеличаването на емисиите на въглероден диоксид води до по-високи температури, повече суша и горски пожари и намалена снежна покривка.

Ищците казаха, че тези промени вредят на техните психическо и физическо здраве, с дим от горски пожари, задушаващ въздуха, който дишат, и суша, която пресушава реките, които поддържат селското стопанство, рибата, дивата природа и отдиха. Индианци, свидетелстващи за ищците, казаха, че изменението на климата засяга техните церемонии и традиционни източници на храна.

„Знам, че изменението на климата е глобален проблем, но Монтана трябва да поеме отговорност от наша страна“, водещият ищец Рики Хелд 22-годишният свидетелства по време на делото. „Не можете просто да го издухате и да не направите нищо по въпроса.“

Щатът твърди, че дори ако Монтана напълно спре производството на CO2, това няма да има ефект в световен мащаб, тъй като щатите и страните около света допринасят за количеството CO2 в атмосферата. Лекарството трябва да предлага облекчение, каза държавата, или изобщо не е лекарство.

Но Сийли каза, че държавните адвокати не са успели да дадат убедителна причина защо не оценяват въздействието на парниковите газове. Тя отхвърли идеята, че емисиите на парникови газове в Монтана са незначителни и отбеляза, че възобновяемата енергия е „технически осъществима и икономически изгодна“, цитирайки свидетелство от изпитването, което показва, че Монтана може да замени 80% от съществуващата енергия от изкопаеми горива до 2030 г.

„Всеки допълнителен тон емисии на парникови газове (парникови газове) влошава нараняванията на ищците и рискува да заключи необратими климатични щети“, пише тя.

Държавни служители се опитаха да провалят делото и да предотвратят преминаването му към съдебен процес чрез многобройни искания за отхвърляне на делото. Сийли отхвърли тези опити.

От основаването си, Our Children's Trust е събрал повече от $20 милиона, за да заведе делата си в щатски и федерален съд. Никакви предишни опити не са стигнали до процес.

Въглеродният диоксид, който се отделя при изгарянето на изкопаеми горива, улавя топлината в атмосферата и до голяма степен е отговорен за затоплянето на климата. Тази пролет нивата на въглероден диоксид във въздуха достигнаха най-високите си нива за повече от 4 милиона години, каза Националната администрация за океанска атмосфера по-рано този месец.

Емисиите на парникови газове също достигнаха рекорд миналата година, според Международната агенция по енергетика.

Юли беше най-горещият месец в историята в световен мащаб и вероятно най-топлият, който човешката цивилизация е виждала, според учени.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР