Съдия Боян Магдалинчев бе избран във вторник за представляващ новия

...
Съдия Боян Магдалинчев бе избран във вторник за представляващ новия
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев – Лицето на новия ВСС

Съдия Боян Магдалинчев бе определен във вторник за представляващ новия Висш правосъден съвет (ВСС). Той е магистрат с дълготраен опит, а до неотдавна бе заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и началник на втора гилдия. Представляващият Висш съдебен съвет има представителни функционалности – той е „ лицето “ на кадровиците в връзката с другите управляващи и в интернационалните връзки. Той подписва разходните и други документи, в това число отпуските на членовете на Висш съдебен съвет, ръководи съвещанията на пленума и дефинира дневния им ред в отсъствието на министъра на правораздаването.

Боян Магдалинчев е роден на 25 юли 1954 година Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски ” през 1978 година След това работи като стажант арбитър в Окръжния съд в Благоевград. През 1980 година става Юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. Остава там до 1982 година, когато е назначен за арбитър в Районния съд в Разлог и Гоце Делчев, а от 1993 до 1997 година е заместник-председател там. Избран е за член на Висш съдебен съвет през 1999 година и е в кадровия орган до 2003 година Професионалният му път продължава като арбитър във Върховен административен съд, а от 2012 година е заместник-председател и началник на Втора гилдия там. Председател е на Асоциацията на административните съдии. Магдалинчев бе препоръчан от ГЕРБ за член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. При гласуването в Народното събрание той събра 213 гласа “за ”. Основното в концепцията на Магдалинчев бе, че няма потребност от нови промени в Конституцията и правосъдния закон, тъй като последните са направени прекомерно скоро, с цел да се видят позитивите и негативите им. Според него е рано и за изваждане на прокуратурата от правосъдната система.

На първото съвещание на кадровиците Боян Магдалинчев бе номиниран за представляващ Висш съдебен съвет от шефа на Върховен административен съд Георги Колев. Той посочи, че го издига поради професионалния му опит и професионализъм. Доскоро постът бе заеман от Димитър Узунов. Съдията получи поддръжката на 13 от членовете на съвета на първото им съвещание в новия състав, часове откакто публично встъпиха в служба. 9 от кадровиците гласоподаваха за Цветинка Пашкунова, а 3-ма не пожелаха да поддържат никой от двамата.

Вчера арбитър Магдалинчев съобщи, че няма разделяне и напрежение при започване на работата на новия Висш съдебен съвет. “Надявам се да няма кавги. Това е главното предизвикателство пред новия състав на Висш съдебен съвет. Тези кавги уронват престижа и престижа на системата като цяло и в частност на Висш съдебен съвет ”, добави той. Магдалинчев е на мнение, че опълчването, което е траяло много дълго време в предишния състав на Висш съдебен съвет, би трябвало да завърши.

Един от главните въпроси, които стоят пред новия състав на Висш съдебен съвет е изборът на нов ръководител на Върховен административен съд. Очаква се през днешния ден да има парещ спор измежду кадровиците по казуса. Становището на Магдалинчев е, че не е нужно да бъде провеждан нов избор, а е задоволително единствено новите членове на Висш съдебен съвет да гласоподават отново за същите претенденти – Георги Чолаков и Соня Янкулова. В случай, че нито един от двамата не получи нужните 17 гласа, едвам тогава би трябвало изборите да се повторят.

“Ако не се съберат, няма избор. Не се прави никакво предложение до президента, просто процедурата се приключва и се открива друга ”, изясни Магдалинчев.

Новият представляващ Висш съдебен съвет не вижда аргументи и съображение да праща есемеси на Бойко Борисов. “Ако се наложи публична среща като представляващ и като министър председател, тя се организира по уставен ред и правила ”, безапелационен е представляващият Висш съдебен съвет.

В изявление за вестник “Труд ” през 2015 година арбитър Боян Магдалинчев разяснява зависимостите в правосъдната власт. “Не е задоволително единствено да се приказва, че магистратите би трябвало да бъдат самостоятелни, с цел да станат такива. Част от тяхната самостоятелност се образува тъкмо от заплатата. Чл. 195 от Закона за правосъдната власт вкарва фрапантни ограничавания за магистратите да получават спомагателни средства, с изключение на заплатите. Така и би трябвало. Не завиждаме на хората от други специалности, които могат с спомагателни действия да подкрепят фамилния си бюджет. Но, в случай че се одобри предлагането на финансовия министър (Владислав Горанов – бел. авт.), заплатите на прокурорите, следователите и съдиите ще могат да бъдат сведени до най-малко по преценката на някой политик ”, съобщи тогава Магдалинчев.

Дъщеря му осъди „ Наглите “

Дъщерята на Боян Магдалинчев – Виолета, върви по стъпките на татко си и също е правист. Като углавен арбитър тя бе ръководител на състава на Софийския градски съд, който гледа делото против “Наглите ” на първа инстанция. Това бе едно от огромните “медийни ” каузи на Магдалинчева, която сподели извънреден професионализъм при разглеждането на тежкото дело. Заради безупречната си работа тя бе отличена и с приз “Юрист на годината ” за 2010 година В момента Виолета Магдалинчева работи в Национален институт на правораздаването (НИП).

За него

Опитът ще му помогне за значими решения

Неслучайно предложих сътрудника Боян Магдалинчев за представляващ Висш съдебен съвет. Той е с извънредно богат професионален опит. Вече е бил и член на Висш съдебен съвет. Считам, че неговят опит и тогава, и като заместник-председател на Върховен административен съд, ще му разреши да взема значими решения. Трудно мога да дам коментар за него като човек. Ежедневните ми контакти със арбитър Магдалинчев са били от професионално естество.

Георги Колев, ръководител на Върховен административен съд

Човечен и умее да работи с хора

Познавам арбитър Боян Магдалинчев от 1996 година. Бях негов стажант в Районен съд – Гоце Делчев. В съзнанието ми е останало безупречното му процесуално държание и авторитетния метод, по който водеше съвещанията. Отличен експерт, с богат опит, етичен, ползващ се с престиж и почитание в правосъдната система. Умее да работи с хора. Човечен. Фактът, че за повторно е член на Висш съдебен съвет, е индикативен за неговите качества и добродетели. Искрено му поисквам триумф, като член на Висш съдебен съвет и негов представляващ.

Димитър Узунов, предходният представляващ Висш съдебен съвет

Той е съзнателен и с възприятие за отговорност

Когато аз бях ръководител на Върховен административен съд, предложих Боян Магдалинчев за арбитър във Върховен административен съд. Тогава Висш съдебен съвет почете моето предложение и го назначи. Той е доста добър експерт. Много е съзнателен и с доста съществено възприятие за отговорност. В рамките на Висш съдебен съвет тогава (1999-2003 г.) той оглавяваше за известно време и бюджетната комисия на Висш съдебен съвет. И с тази работа се справяше доста добре. Тогава системата беше финансирана безпроблемно и с помощта на ролята на ръководителя на бюджетната комисия. Работили сме дружно дълги години и за него мога да кажа единствено хубави неща.

Владислав Славов, ръководител на Съюза на юристите в България и някогашен ръководител на Върховен административен съд
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР