Съдия Берил Хауъл от Окръжния съд на САЩ постави, че

...
Съдия Берил Хауъл от Окръжния съд на САЩ постави, че
Коментари Харесай

Съдия постанови, че произведения на изкуството, създадени от изкуствен интелект не могат да бъдат обект на авторско право

Съдия Берил Хауъл от Окръжния съд на Съединени американски щати сложи, че изкуството, основано от изкуствен интелект (ИИ) не може да бъде предпазено с авторски права. Това решение беше взето в отговор на дело, заведено от Стивън Талер, който се опитал да отбрани с авторски права изображение, основано благодарение на логаритъма на Creativity Machine.

Той неведнъж се е опитвал да записва авторско право върху изображението, основано благодарение на създадения от него логаритъм Creativity Machine. Талер желал да записва изображението като произведение, основано по поръчка, в което логаритъмът е създател, а самият Талер щеше да бъде притежател на творбата. Заявлението му обаче е било отхвърлено.

След окончателния отвод предходната година Талер подава правосъден иск против Службата за авторско право на Съединени американски щати (USCO), като твърди, че отводът е противозаконен. Съдия Хауел обаче не се съгласява с това, като в решението си написа, че авторско право в никакъв случай не е било предоставяно на творби, основани без човешко присъединяване, като акцентира, че „ човешкото авторство е главен принцип на авторското право “.

Въпреки това съдията призна, че човечеството е на прага на нови граници в региона на авторското право, където създателите ще употребяват ИИ като инструмент за основаване на нови творби. Тя означи, че това ще сътвори компликации при определянето на каузи на човешкото присъединяване в основаването им, нужен за регистрацията на творбите с авторско право.

Адвокатът на Талер – Райън Абът от адвокатската адвокатска фирма Brown Neri Smith & Khan LLP, съобщи, че не са съгласни с тълкуването на закона от страна на съдията и възнамеряват да апелират решението.

Напоследък в Съединени американски щати се следи увеличение на броя на правосъдните каузи, свързани с авторското право и изкуствения разсъдък. Например, Сара Силвърман и други създатели са подали правосъден иск против OpenAI и Meta за нелегално потребление на техни творби при образованието на ИИ. Друг правосъден иск, подаден от програмиста и юрист Матю Бътърик против Microsoft, GitHub и OpenAI, твърди, че потреблението на предпазен с авторско право софтуерен код за образование на ИИ е пиратство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР