Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция.

...
Съдия Андон Миталов е българинът, когото САЩ блокира заради корупция.
Коментари Харесай

Съдия Андон Миталов е нашенецът, когото САЩ обяви за персона нон-грата заради корупция

Съдия Андон Миталов е българинът, който Съединени американски щати блокира поради корупция. Нованата бе обявена от посолството на Съединени американски щати, което цитира държавния секретар Майк Помпео (на снимката).



По-рано тази седмица дипломат Херо Мустафа разгласи, че до дни Съединени американски щати ще разгласят първия българин със възбрана за влизане в страната поради корупция.

Забраната важи и за директни родственици на съдията - неговите брачна половинка и дъщеря Корнелия Стойкова-Миталова и Гергана Миталова.

Съобщението не показва съответно нарушаване, а оповестява, че става въпрос за корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона. През ноември 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) да започва инспекция против арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд (СНС), който съгласно тогавашния основен прокурор в прорез със закона е разрешил на ръководителя на придвижване " Русофили " Николай Малинов – обвинен за шпионаж в интерес на Русия - да напусне страната за избран интервал от време.

Ето и цялото известие:

Публично обявяване на българския арбитър Андон Миталов за присъединяване в сериозна корупция

Днес аз обществено разгласявам името на съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов за присъединяване му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това разгласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разноски, задгранични интервенции и свързани стратегии на Държавния департамент за 2020 година (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) откакто държавният секретар оповести имената на задгранични длъжностни лица за тяхното присъединяване, непосредствено или косвено, в сериозна корупция, тези лица и техните директни родственици не дават отговор на изискванията за влизане в Съединените щати.

Законът също по този начин планува опцията държавният секретар да уточни името на такива длъжностни лица и на техните директни родственици обществено или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз разгласявам имената на неговата брачна половинка Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата щерка Гергана Миталова.

Това е първото такова разгласяване в България и то удостоверява уговорката на Съединени американски щати в битката против корупцията в България и в световен мащаб. Съединените щати не престават да поддържат народа на България в битката му против корупцията. Държавният департамент ще употребява тези пълномощия за поощряване търсенето на отговорност във връзка с корумпирани лица в района и в световен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР