Съдиите в Конституционния съд допуснаха днес делото по искането на

...
Съдиите в Конституционния съд допуснаха днес делото по искането на
Коментари Харесай

КС ще се занимава с отхвърлената оставка на Делян Добрев

Съдиите в Конституционния съд позволиха през днешния ден делото по настояването на левицата против решението на Народното събрание от 4 октомври, с което ръководещото болшинство отхвърли оставката на Делян Добрев (ГЕРБ). Това излиза наяве от електронното деловодство на Конституционен съд. Социалистите пратиха проблема в съда, защото съгласно тях той опонира на главния закон, тъй като са били налице всички условия за преустановяване на пълномощията му, а самият Добрев неведнъж заявяваше, че решението му е персонално и изрично.

В съда имаше спор дали делото може да бъде позволено, защото актът на Народното събрание не е обнародван в " Държавен вестник " и действително акт няма.

В последна сметка Конституционен съд приема, че актът за отменяне на оставката не е бил обнародван и това нарушава остовния закон. По конституция признатите от Народното събрание актове се обнародват не по-късно от 15 дни след приемането им. " Отстраняването на този минус е отвън волята на сезиращия индивид. Затова Конституционният съд приема, че в този случай настояването за определяне на противоконституционност на необнародваното, само че породило правни последствия решение може да бъде позволено за разглеждане всъщност ", написа в определението. Докладчик по делото е Константин Пенчев.

Конституционен съд подрежда на Народното събрание да разгласява решението си в " Държавен вестник " до 30 дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР