Съдиите от полския Върховен съд определиха като неконституционни мащабните реформи

...
Съдиите от полския Върховен съд определиха като неконституционни мащабните реформи
Коментари Харесай

Полският Върховен съд отхвърли спорната съдебна реформа

Съдиите от полския Върховен съд дефинираха като неконституционни огромните промени в правосъдната система, стартирани от ръководещата консервативна националистическа партия, заяви Франс прес.

Новите закони, свързани с Върховния съд, Националния съвет на магистратурата и съдилищата по правата на индивида са готови в нарушаване на фундаменталните правила на законите, се споделя в  декларацията на Генералната асамблея на съдиите от висшия съд. Тя е подкрепена от 69-има съдии, трима са дали своят вот срещу и трима са се въздържали.

Много от новите разпореждания опонират на полската Конституция, нарушават правилата на разделяне на управляващите, на независимостта на съда и на съдиите и несменяемостта на съдиите, се акцентира в текста.

Новият закон, подписан през декември от президента Анджей Дуда, приключва мандата на съвсем половината съдии от Върховния съд, измежду които и на председателката му Малгожата Герсдорф. Тя назова промяната прелом против институцията.

В петък ръководителят на Националния съвет на магистратурата Дариуш Завищовски подаде оставка в символ на митинг. Според критиците промените ще лимитират независимостта на магистратите и ще засилят въздействието на изпълнителната и законодателната власт върху съда.

Реформата хвърли Полша в политическа рецесия. Брюксел упрекна Полша, че потъпква върховенството на закона, а Европейската комисия откри невиждана процедура, посредством която Полша може да загуби правото си на глас в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР