Съдии от Софийския районен съд се събраха тази сутрин пред

...
Съдии от Софийския районен съд се събраха тази сутрин пред
Коментари Харесай

Съдиите от СРС на протест пред ВСС |

Съдии от Софийския областен съд се събраха тази заран пред постройката на Висшия правосъден съвет, с цел да изразят недоволството си против въвеждането на Единна осведомителна система на съдилищата.

Преди седмица внесоха декларация за прекъсване на Единната осведомителна система, до момента в който тя  не бъде модифицирана по този начин, че да е в услуга на правораздаването.

Според съдиите тази система се трансформира в спирачка на правораздаването. Смятат, че тя е тромава, усложнена - с голям брой кликвания за обикновени действия и се постанова потреблението на електронен автограф на всяка стъпка. От нея най-вече биха потърпевши жителите, тъй като тя допуска неефективното действие на система на съдилищата, считат от Инициатива " Правосъдие за всеки ".

Днес има и постоянно съвещание на пленума на Висш съдебен съвет. На съвещанието е и министърът на правораздаването Десислава Ахладова.

" Още от юли месец има мнение на Окръжния съд в Смолян, в което се споделя, че системата не работи както би трябвало. В секретариата проблемите са още по-големи - съобщи Андрей Георгиев, арбитър от СРС. - Много пъти ни упрекваха, че ние, съдиите не сме взели участие при възлагането на задачи за стратегии. Извинете, само че ние не сме програмисти. Ако се работи бързо и дейно, до края на годината системата може да проработи както би трябвало. "

" За мен е парадокс началник на план за въвеждане на електронно правораздаване и на електронна система на правосъдните каузи да бъде прокурор ", съобщи Емил Дечев, арбитър от Софийския градски съд. Според него има " сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган ".

" Това е трети митинг на съдии пред Висш съдебен съвет за 31 години – нещо извънредно, съдиите стачкуват единствено в крайни случаи ", сподели още той.

Масово е недоволството от системата - има риск огромни съдилища да блокират, безапелационен е арбитър Дечев. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР