Съдейки се по последните събития България променя вектора на отношенията

...
Съдейки се по последните събития България променя вектора на отношенията
Коментари Харесай

„Первий канал“ : България променя вектора на отношенията си с Русия

Съдейки се по последните събития България трансформира вектора на връзките си с Русия. Днес на срещата сред президента Владимир Путин и министър-председателя Бойко Борисов се приказва точно за въпросите, които в миналото охлаждат връзките сред страните и водят до прекратяването на плана „ Южен поток “, предава съветският „ Первий канал “, представен от Фокус.

Русия няма злопаметна позиция и това бе маркирано от министър-председателя на България. А президентът на Русия на собствен ред съобщи, че страната му е подготвена да се върне към договаряния по всички въпроси, които могат да донесат взаимна полза.

Отдавна не е имало толкоз интензивни контакти на най-високо равнище сред Русия и. Само преди седмица, президентът Румен Радев отлетя за Сочи, а на 30 юни в Кремъл за първи път дойде министър-председателят Бойко Борисов, който има съвсем цялата действителна власт в страната, защото България е парламентарна република.

Путин и Борисов се поздравиха между тях. Те имаха какво да обсъдят. Наистина, през последните няколко години, съдействието сред двете страни с дълга история на другарство, освен нямаше пробиви, само че и доста от плануваните планове бяха замразени.
Важно е, че от руските времена Русия е единственият снабдител на газ за България. Това е сила, която може да стане основа за развиването на съдействието.

Очевидно е, че в този момент в София си е помислила за личните си ползи, откакто е пресметнала загубите от неосъществяването на „ Руски поток “. В последна сметка, единствено поради на неуспеха на " Южен поток ", България е изгубила три милиарда $ от директни вложения, 400 милиона евро годишно за преноса на газ и хиляди евентуални работни места.

Загубите за една от най-бедните страни на Европейския съюз големи, а отплата от Брюксел или Вашингтон за присъединяване в антируските наказания в София не са е чакали. И президентът Радев неотдавна предложи възобновяване на плана „ Южен поток “ на дъното на Черно море. Вярно - под друго име – „ Български поток “. И в сряда министър-председателят Борисов разиска с Путин удължаването на „ Турски поток “. Анкара не възразява против това.

Между другото, неотдавна в София бяха подхванати и други ограничения за подобряването на връзките: българските управляващи се опълчиха на румънската концепция за основаване на черноморска флотилия на НАТО, съгласи се да поправи авиацията си в Русия и да не гони съветски дипломати поради случая „ Скрипал “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР