Съдебно жури в американския щат Калифорния постанови компанията Монсанто, която

...
Съдебно жури в американския щат Калифорния постанови компанията Монсанто, която
Коментари Харесай

В САЩ осъдиха Монсанто да плати $2 млрд. заради причиняващия рак Roundup

Съдебно жури в американския щат Калифорния постанови компанията " Монсанто ", която неотдавна е благосъстоятелност на немския химически тръст " Байер ", да изплати повече от 2 милиарда $ обезщетение на двойка , която е предявила иск за това, че препаратът на компанията за битка с плевелите Roundup е извършител на раковото им заболяване , оповестява " Франс прес ".

Решението е последното от поредицата правосъдни провали за " Монсанто " поради Roundup . Компанията упорства, че продуктът, създаден на основата на глифозата, не е обвързван с рака.
 В Съединени американски щати осъдиха „ Монсанто “ да изплати $290 млн. на болен от рак
В Съединени американски щати осъдиха „ Монсанто “ да изплати $290 млн. на болен от рак

Подадени са най-малко още 5000 сходни тъжби...

Адвокатите на двойката дефинираха присъденото обезщетение като " историческо ", уточнявайки, че то възлиза общо на 2,055 милиарда $.

" Журито се срещна с вътрешни документи на компанията, които демонстрират, че от ден първи " Монсанто " в никакъв случай не са имали какъвто и да е интерес да схванат дали Roundup е безвреден ", разяснява юристът на ищеца Брент Уиснър.

" Вместо да влагат в сериозна просвета, те вложиха милиони в атакуване на науката, която заплашва бизнес проектите им ", добави Уиснър.

В изказване " Байер " акцентираха, че са разочаровани от решението на журито и ще апелират присъдата, за която настояват, че била в несъгласие с неотдавнашния обзор на Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати за основаните на глифозата препарати за битка с плевелите.

" Консенсусът измежду водещите международни здравни регулаторни органи е, че продуктите, основани на глифозат, могат да се употребяват безвредно и че глифозатът не е канцерогенен ", настояват от " Байер ", макар че Европейският парламент прикани той да бъде неразрешен .
 „ Байер” и „ Монсанто” се сляха за $63 милиарда
„ Байер ” и „ Монсанто ” се сляха за $63 милиарда

Германската компания ще заплати на акционерите на " Монсанто "

Присъдата в съда в Оукланд е третата загуба в правосъдната зала за " Байер " в проблеми, обвиняващи химикалите в Roundup за причиняване на рак.

Разработчикът на глифозата " Монсанто " бяха наказани в Съединени американски щати през 2018 и 2019 година, че не са подхванали нужните стъпки да предупредят за евентуалните опасности от Roundup, техният препарат за битка с бурени, съдържащ химикала, който две правосъдни журита в Калифорния откриха, че е предизвикал рак на двама консуматори.

" Байер " оповестиха през предишния месец, че над 13 000 правосъдни каузи са били заведени по отношение на препарата Roundup в Съединени американски щати .

Шокиращата присъда беше произнесена в същия ден, когато немският химически колос " Байер " призна, че неговото дъщерно сдружение " Монсанто " може да е поддържало описи с основни фигури - за или срещу пестицидите - в европейски страни.
 Брюксел проверява придобиването на
Брюксел проверява придобиването на " Монсанто " от " Байер "

Сливането можело да ограничи конкуренцията

" Байер " се извини в неделя, откакто стана ясно, че " Монсанто " са имали PR организация, поддържаща описи на френски политици, учени и публицисти, с техните възгледи за пестицидите и генномодифицираните култури.

Германският агрохимически и фармацевтичен колос " Байер " завърши придобиването на американската компания " Монсанто " през предходната година за 63 милиарда $.
 Евро НПО-та съдят
Евро НПО-та съдят " Монсанто " и организацията за сигурност на храните на Европейски Съюз за канцерогенен пестицид

Раундъп ” и сходни артикули евентуално са канцерогенни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР