Съдебният тричленен състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата

...
Съдебният тричленен състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата
Коментари Харесай

Съдът в Стара Загора: Законодателят квалифицира деянието като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл

Съдебният тричленен състав, единомислещо подписал правосъдния акт, е решил доказателствата по делото и е постановил съответния акт, който съгласно мен е закономерен. Той е в унисон с настояването на представителите на Окръжната прокуратура. Това заяви на брифинг арбитър Красимир Георгиев, административният началник на Окръжен съд – Стара Загора, във връзка със случая, при който 18-годишно момиче пострада, откакто приятелят ѝ аргументи голям брой пострадвания по главата, крайниците и тялото, предава Нова тв.

" Съдебно-медицинската експертиза е безапелационна - тези пострадвания са леки телесни повреди по смисъла на закона “, това съобщи на брифинга ръководителят на правосъдния състав, постановил акта, арбитър Тоньо Тонев.

" Докладчик съм по делото, което показах и на състава, когато се оттеглихме на скрито заседание. Става въпрос за обвинен, който е измамен под наказателна отговорност за междинна телесна щета на Дебора Михайлова. Трябваше да обсъдим доказателствата, които сочат освен съпричастност на обвинения, само че и да подплатяват наличната подготовка, за която е притеглен по Наказателния кодекс. Имаме конкретика. Привлечено е лице като обвинен по член 129, ал 2. В този случай следва да отсъдим, съдейки по заключението на правосъдния доктор, чиято подготвеност не оборвам, дали покрива някои от пострадванията, които се покриват в член 129 ", сподели тя. 

" Установени са пострадвания, които поотделно и в цялост сочат разстройство на здравето, само че не и заплаха за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна щета. За да има междинна телесна щета, би трябвало да има заплаха за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за междинна телесна щета. Тези производства са бързи ", посочи арбитър Гьонева.

Според нея „ в тази ситуация заключението на съдебно-медицинската експертиза открива пострадвания, които поотделно и в цялост сочат за краткотрайно разстройство на здравето, само че не рисково за живота, по тази причина, колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, само че законодателят го квалифицира, като лека телесна щета, в случай че и да не е лека в житейския смисъл. В този случай, с цел да има междинна телесна щета, следваше да е налице най-малко краткотрайно разстройство на здравето, само че рисково за живота, а ние това не го установихме ".

" Нямаме пълномощия в допълнение да изследваме предмета на експертизата. Производствата са незабавни, а не бързи. Ние неотложно се произнасяме. Ние разбираме също чисто човешката реакция, не сме роботи, а хора. Нашата работа е да забележим какви доказателства има все още и въз основа на закона можем ли да потвърдим такова решение със сериозна мярка. Ако е непозволено арестуван, по-късно има други производства и отново ние ще сме отговорни ", съобщи Гьонева.

" Аз съм уверен, че правосъдният състав, който е тричленен и единомислещо е подписал правосъдния акт, е решил доказателствата по делото и е постановил съответния правосъден акт, който съгласно мен е закономерен. Той е в унисон с настояването на представителя на Окръжната прокуратура ", сподели ръководителят на съда Красимир Георгиев.

" В този случай ние сме длъжни при породено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат освен на съпричастност на обвинения в съответната предприемчивост, само че и в това доказателствата по делото да откриват наличната подготовка, за която той е притеглен ", сподели арбитър Гьонева.

Тя изясни, че той е притеглен за междинна телесна щета и че в този случай са доста значими медицинските експертизи.

Припомняме, че 18-годишното момиче бе нарязано с макетно ножче, а упрекнат за случая е приятелят ѝ. Момичето е с 400 шева и обръсната глава. 

Случаят провокира вълна от неодобрение, защото хипотетичният причинител е бил арестуван първоначално  за 72 часа, а по-късно е пуснат на независимост.

След като Районен съд взема мярка непрекъснат арест, Окръжният го пуска, като счита, че телесната щета е лека, а не междинна, каквато е била експертизата при първичното освидетелстване.

Близките на момичето желаят правдивост.

Днес в цялата страна ще се проведат шествия в поддръжка на потърпевшата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР