Съдебният инспекторат похвали шефовете на проверените през последните две години

...
Съдебният инспекторат похвали шефовете на проверените през последните две години
Коментари Харесай

Съдебният инспекторат похвали прокуратурата и шефовете на съдилища

Съдебният инспекторат похвали шефовете на тестваните през последните две години съдилища и прокуратури за положителната организация през първата година на пандемията от Covid-19.

През 2020 година инспекторите са направили 53 планови инспекции и са достигнали до извода, че " реализирана доста добра организация на административната активност на органите на правосъдната власт ", макар изключителното състояние.

" Повечето цивилен и наказателни каузи се насрочват, преглеждат и завършват в къси периоди, което е индикатор за възстановяване срочността на правосъдие ", се споделя в отчета на Инспектората на Висшия правосъден съвет, оповестен в петък.

В най-скоро време Конституционният съд би трябвало да се произнесе дали правосъдният инспекторат работи нелегално повече от две години. Мандатът на основният правосъден контрольор Теодора Точкова изтече при започване на април 2020 година, а на инспекторите даже преди този момент.

На фона на тази неуместна обстановка, инспекторатът установи, че има позитивни трендове в работата на тестваните прокуратури.

" Във всички тествани през 2021 година прокуратури е открито, че се съблюдава правилото на инцидентното систематизиране на прокурорските преписки, според условието на Закона за правосъдната власт ", се споделя в известието на инспектората.

В края на 2021 година служебният правосъден министър Иван Демерджиев изиска Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев. Аргументът бе, че Гешев отхвърля да дават на министерството информация за инцидентното систематизиране на делата в държавното обвиняване.

Година преди този момент основният прокурор Иван Гешев разгласи, че системата за инцидентно систематизиране на съдилищата е компрометирана и разрешава операции. И до момента не излиза наяве разпределението на кои каузи е било манипулирано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР