Съдебната реформа стана като образователната реформа – започнала е, но

...
Съдебната реформа стана като образователната реформа – започнала е, но
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Отново слагаме каруцата пред коня

Съдебната промяна стана като просветителната промяна – почнала е, само че не е ясно по кое време ще завърши и в какъв тип ще завърши. За да приказваме за конституционно болшинство за осъществяване на конституционни промени, това значи, че би трябвало да имаме законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Пламен Киров – началник на Катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и някогашен парламентарен арбитър.

По думите му към този миг нямаме импортиран сходен законопроект, затова въобще не може да се приказва за болшинство априори: " Ами със същото болшинство, с което биха се подхванали конституционните промени, това в последна сметка може да се окаже квалифицирано болшинство от 2/3 от 240 народни представители, та със същото това болшинство може да се попълни състава на Висшия правосъден съвет, защото той е с изминал мандат що се отнася до парламентарната квота, може да бъде определен нов състав на Инспектората към Висшия правосъден съвет и да бъде определен нов основен контрольор. Да виждате някакво такова желание в Народното събрание? Аз най-малко не го установявам ", изясни проф. Киров.

Според него тръгваме да променяме Конституцията, само че не изпълняваме своите конституционни отговорности: " Да излъчим състав на органите на правосъдната власт, в това число и да попълним състава на Конституционния съд, който е с 10, а не с 12 съдии, в случай че конституционните съдии се избират от Народното събрание с нормално болшинство, т.е. не е належащо квалифицирано болшинство за това. Така че ми се коства доста необичайно и съмнително това желание да се образува съдружно болшинство. Върху какво да се образува това съдружно болшинство? Значи в случай че в действителност се предложат подобаващи промени, които да рационализират активността на правосъдната власт, може да се събере единогласие, не болшинство от 2/3 в Народното събрание, стига да бъдат уверени народните представители в 49-то Народно заседание, че тези промени са належащи и това, което се предлага, в действителност би постигнало резултата. Само че ние не виждаме никакъв законопроект импортиран, само че по тази причина пък се приказва за реализиране на конституционно болшинство. Отново слагаме каруцата пред коня ", обърна внимание той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР