Съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство, заяви

...
Съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство, заяви
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство

Съдебната промяна е измежду главните цели на новото държавно управление, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на " България заран " по Bulgaria ON AIR. Според нея в обществото има чувство за неналичието на правдивост.

Йорданова съобщи, че се готвят промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разграничена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да проверява корупционни закононарушения, а материалите да бъдат употребявани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възобновяване на нелегално добито имущество, прилагайки произвеждане на високи европейски стандарти, изясни министърът.
Йорданова бе безапелационна, че профилираното правораздаване в България е незаслужено и би трябвало да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, означи правосъдният министър. И добави, че напътствията не са да се основава прокуратура в Прокуратурата.
" Голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия правосъден съвет доминират хората, които не са определени директно от съдии. Международният стандарт е тъкмо противоположното. Изключително значим е достъпът до конституционно правораздаване - да има опция повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират Конституционен съд, когато видят, че има противоконституционно законодателство ", обясни гостът в студиото.

" Вярваме, че в Народно събрание има задоволително народни представители, за които бъдещето на България е значимо. Надявам се огромна част от тях да осъзнаят, че без тези промени не можем да подсигуряваме бъдещето на децата ни и достойните старини на родителите ни ", посочи министър Йорданова. Съвсем скоро ще стане явен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правораздаване и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в служба като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури против България. По две от тях сме на стадий, при който Европейска комисия е подготвена да стартира процедура за имуществени наказания поради неизпълнени задължения.

След 4 година тя чака да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правораздаване.

По мотив позицията на прокуратурата, че служебното държавно управление целеустремено е обвързало Плана за възобновяване с функционалностите на Прокуратура на Република България и фигурата на основния прокурор, министър Йорданова съобщи:че от прокуратурата за следващ път не са си написали домашното.

" Целенасочено изкривяваха обстоятелствата. България в няколко отчета, направени от Европейска комисия, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на основния прокурор и неналичието на ефикасен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. Европейска комисия желае амбициозни ограничения, които да обезпечен господство на закона ", разяснява правосъдният министър.

И акцентира, че в последната редакция на Плана страната ни планува съществени ограничения за справяне с тази обстановка. Ще се подсигурява отчетност на основния прокурор, очакван е механизъм за търсене на отговорност от него, както и спомагателни стъпки за правосъден надзор, когато прокуратурата отхвърля да образува предварителни производства.

" Решението е търсено в границите на актуалната конституционна уредба, с цел да не може да се блокира цялостното осъществяване на Плана. Това не значи, че се отхвърляме от промени в Конституцията ", означи министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР