Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен

...
Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен
Коментари Харесай

Обещание: Скоро ще бъде ясно как точно е умрял Тутанкамон

Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен Египет на деветгодишна възраст и умира 10 години по-късно, хипнотизира историците от съвсем век, откогато гробницата и мумията му са открити през 20-те години на предишния век. През 2020 година тази мистерия може да бъде решена.
Учените и ентусиастите-историци са изумени от мистерията към гибелта на Тутанкамон от десетилетия, само че има ли вяра, че най-сетне ще бъде намерено пояснение? Египетският археолог Захи Хавас сложи високи упования, отбелязвайки, че ДНК технологията ще помогне за това, оповестява Express.co.uk, написа БГНЕС.
Според него, ДНК проби и компютърни технологии демонстрират, че египетският фараон не е бил погубен, както някои имат вяра от 1968 година, когато рентгенови лъчи откриват костни фрагменти в черепа му. Твърди се, че новите проби сочат още една травма, която 19-годишният фараон е претърпял тъкмо преди гибелта си.
Хавас сподели пред английските медии, че Тутанкамон е имал фрактура на левия крайник, което демонстрира, че известният египетски държател е претърпял случай два дни преди да срещне гибелта си. Очаква се нова технология да даде спомагателна информация за гибелта на магнетичния млад фараон.
" Също по този начин ще ни каже дали е имал зараза. Ако е имал зараза, това значи, че е умрял при акцидент. Следващата година ще бъде годината, в която ще съобщим по какъв начин тъкмо е починал Тутанкамон ", сподели Хавас.
Министърът на античността на Египет Халед Ел-Енани разкри пред медиите, че напъните да се хвърли светлина върху гибелта на фараона не престават. Според него откривателите до момента не са имали изрично мнение.
" Всяка година имаме конференция за Тутанкамон и всяка година имаме нещо ново. Д-р Хавас и неговият екип в този момент работят по компютърната томография на мумията и това продължава ", съобщи чиновникът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР