Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник

...
Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник
Коментари Харесай

Адемов: Проблемите на хората с увреждания не започват с оставката на Петков

Съдбата на деца с увреждания не може да бъде пленник за главата на министър, който и да е той. Проблемите на хората с увреждания са от дълги години, доста по-назад във времето и не стартират с оставката на министър Бисер Петков. Това сподели някогашният обществен министър Хасан Адемов.

" Искам да кажа нещо, което стои в основата на сгъстяването на проблемите през последните месеци и седмици. Знаете, че в ръководството на този мандат вземат участие националисти и сякаш патриотичната пара в предизборната и управническа стратегия вместо в действителната политика, отива повече в свирката ", добави още Адемов в изявление за bTV.

Той напомни, че още в предизборната стратегия на " Патриотите " Каракачанов съобщи, че ще се икономисат 600 млн. лева от проверката на инвалидните пенсии. Една година към този момент се вижда, че това няма по какъв начин да стане .

" Министър Петков беше заставен да внесе идея за следващата промяна в ТЕЛК и това докара до повишение на напрежението и митинг на майките на деца с увреждания. Като профил той е извънредно внимателен и диалогичен, и откри общ език с хората с увреждания ", разяснява още някогашният министър.

Адемов добави още, че едвам след оставката му се появи невиждана поддръжка: " Аз обаче я чаках преди този момент, тъй като напъните бяха единствено негови, той остана самичък. "

" Мисля, че Мая Манолова е взела участие в подготовката на новия закон, само че главните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като съгласно омбудсмана не се изискват спомагателни финансови запаси – нещо, което е извънредно подозрително . На диалог с премиера министър Петков е декларирал, че ограниченията ще костват най-малко 300 млн. лева за всяка година ", обясни Адемов.

Според него не е допустимо да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв спомагателен финансов запас: " Необходим е отборен принцип за решаването на тези проблеми. Много се надявам това да не е премерване на рейтинги на участниците в този разговор, само че е допустимо е да има и подобен миг. Трябва да бъде потърсен метод да се балансират опциите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни. "

В коментар за импортирания избор на съмнение към кабинета Адемов сподели: " Нека да внесат причините и претекстовете на вота и тогава партията ще реши дали да ги поддържа. Ние имаме учредения за това като съпротива, само че и сме задоволени сме от обстоятелството, че след шест месеца Българска социалистическа партия стигнаха до извода, че настоящата тематика за избор на съмнение е „ Сигурност”. Ние я бяхме предложили още на предишния избор. "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР