Съдът в руския град Барнаул осъди журналистката от RusNews Мария

...
Съдът в руския град Барнаул осъди журналистката от RusNews Мария
Коментари Харесай

Руска журналистката е осъдена на 6 г. затвор заради фалшива новина за жертвите в Мариупол

Съдът в съветския град Барнаул осъди журналистката от RusNews Мария Пономаренко на 6 години затвор в наказателна колония. Тя е приета за отговорна за " разпространение на подправена вест за съветската войска ", заяви нейният юрист Дмитрий Шитов.

На Пономаренко е наложена и възбрана за 5 години да упражнява специалността си​ и​ да взе участие в обществени действия в интернет. Защитата ще апелира присъдата.

Прокуратурата, която изиска 9-години затвор, упрекна Пономаренко, че през март 2022 година е разгласила в канала " Без цензура " в Телеграм пост за жителите на Мариупол , починали по време на. Тя е написала, че съветските военни са погребали под руините стотици хора, намерили леговище там.

44-годишната журналистка беше арестувана през април в Санкт Петербург, до момента в който отразява антивоенни митинги, и изпратена в център за задържане в Барнаул, Сибир. През септември, откакто поради неприятното си психическо положение е изпратена на психиатър, където са ѝ инжектирани незнайни медикаменти, и поради изискванията на изолираност, Пономаренко направи опит за самоубийство.

През ноември съдът я пусна под домакински арест, само че през януари тя още веднъж беше върната в центъра за авансово задържане заради нарушение на изискванията на превантивната мярка. Пономаренко е напускала жилището поради спор с някогашния си брачен партньор, който съгласно нея я е нападнал физически. Той поддържа президента Владимир Путин .

" Повярвайте ми, зад решетките има доста повече почтени хора, в сравнение с в партията " Единна Русия " (партията на президента Владимир Путин). Не мисля, че ще стигна до предварително освобождение ", сподели Пономаренко в заключителното си изявление в съда на 14 февруари, представена от Радио Свобода.

Тя добави, че премине новото тестване без сълзи и нервности и че режимът ще се срине още преди да бъде освободена.

" Няма вяра за хората в униформи, само че тези знаци, V и Z, би трябвало да бъдат изтрити, а индивидът, който ги е залепил на нашите машини, би трябвало да отиде в пандиза. Нито един тоталитарен режим не е бил толкоз мощен, колкото преди да рухне ", добави журналистката.

Латинските букви Z и V, които се виждат върху съветското военно съоръжение от началото на нашествието в Украйна, са се трансформирали в съвсем публични военни знаци. Руслан Левиев, създател на Conflict Intelligence Team, изяснява, че Z значи Западен боен окръг, а V - Източен боен окръг.

Съдилищата в Русия издават сурови присъди по наказателни каузи за " имитации ". През февруари 2023 година съдът в Москва осъди задочно журналистката Вероника Белоцерковска на 9 години затвор по дело за подправени вести. Петербургският публицист Александър Невзоров също беше наказан задочно на 8 години затвор по сходно наказателно дело.

Опозиционният политик Иля Яшин беше на 8,5 години затвор, а общинският народен представител Алексей Горинов - на 7 години. Всички те са се изказали в обществените медии против съветската военна инвазия в Украйна и са съобщили за смъртните случаи на цивилни жители в Буча, Мариупол и други украински градове.

От началото на войната в Украйна до момента в Русия са формирани 180 наказателни каузи за подправяне на информация за съветската войска. Членът за фалшификатите влезе в Наказателния кодекс незабавно след началото на военната инвазия в Украйна. Според деятели за правата на индивида това на процедура вкарва военна цензура в Русия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР