Съдът в Анкара постанови задържане под стража за австрийския журналист

...
Съдът в Анкара постанови задържане под стража за австрийския журналист
Коментари Харесай

Арестуваният в Анкара австрийски журналист остава задържан под стража

Съдът в Анкара постанови задържане под стража за австрийския публицист Макс Зирнгаст, който бе задържан преди 10 дни при антитерористична акция, съобщи БГНЕС.
Прокуратурата проверява четирима обвинени за връзки с въоръжената терористичната формация „ ТКП Къвълджъм “, измежду които и Зирнгаст, и изиска те да бъдат пратени в пандиза. На чуването в съда Зирнгаст съобщи, че е социалист и пази универсалните полезности, и отхвърли да има връзки с въпросната организация.
" От 3 години пребивавам в Турция и не се занимавам с никакви секрети действия. Сега си купих къща и желая да подредя живота си. Аз не познавам организацията, поради която съм упрекнат и не правя противозаконни действия от името на която и да е друга формация. Превеждам от немски, британски и турски, и пиша. Повечето от книгите в дома ми са на писателя Хикмет Къвълджъмлъ – до момента в който бях студент в университета, работих по презентация на творчеството му, това е повода да ги имам ", уточни той.
Арестът му провокира възмущението на австрийското държавно управление, а ден по-късно Виена настоя да получи информация за аргументите за това, както и журналистът да бъде освободен неотложно. Макс Зирнгаст работи за списание Re:volt, популяризирано в Австрия и Германия, и проповядващо леви хрумвания.
Организацията „ Репортери без граници “ прикани в изказване за освобождението на журналиста и акцентира, че другите политически възгледи не са опрощение за арести и заплашванията, които се случват все по-често в Турция. В текста се напомня, че Турция заема 157-о място в международната ранглиста по показателя за свободата на словото.
Ръководството на списанието изпрати писмо до Ройтерс, в което осъжда ареста на своя създател и упорства за допустимо най-бързото му освобождение. В писмото е посочено, че Зирнгаст е деятел от левицата, публицист и публицист, който от дълго време живее в Турция, и води акция за независимост и народна власт. В уеб страницата на сп. Re:volt може да се види публикацията му за изборите от 24 юни т.г. под заглавие „ Диктатура и опозиция: Турция след вота “ и това е единствената обява, подписана с името му. Статията е оповестена и в сп. „ Якобин “ в Съединени американски щати, преведена е и на немски. В американското издание Зирнгаст е подписал общо 14 свои текста от 2015 година насам, там справката показва, че той е изучавал политически науки и философия в университетите в Анкара и Виена.
Австрийският публицист е издал през 2015 година книгата „ Обсадата на Кобани “ на немски език. Турският публицист и политолог Исмаил Кюпели съобщи, че от няколко години познава Зирнгаст като сполучлив публицист, който няма никакви връзки с тероризма. В. “Джумхуриет “ напомня, че австрийският водач Себастиан Курц настояваше за преустановяване на договарянията за участието на Турция в Европейски Съюз. Ден след ареста на Зирнгаст в Анкара Курц прикани за незабавното му освобождение, изключително след отхвърли на Турция да даде неоспорими доказателства за виновността на журналиста. Десет дни по-късно обаче, вместо независимост, той получи решетки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР