Съдът разреши да се пуши в ресторанти, барове и заведения

...
Съдът разреши да се пуши в ресторанти, барове и заведения
Коментари Харесай

Съдът разреши да се пуши в заведения с бездимни устройства

Съдът позволи да се пуши в заведения за хранене, питейни заведения и заведения от закрит вид, само че единствено в случай че е IQOS и Glo, съобщи. Употребата на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не съставлява нарушаване на възбраната за тютюнопушене. Това излиза наяве от решение на Софийски областен съд (СРС) реши от 13.11.2023 г.Решението на СРС е взето след наложена санкция от страна на Столична районна здравна ревизия (СРЗИ) в размер на 500 лева поради потребление на устройствата в закрито пространство столично заведение и обжалването й.Съдът установи, че действието не съставлява административно нарушаване.

" Законодателят е въвел само възбрана за тютюнопушенето в закритите публични места, а не използването на тютюн изобщо. Съдът намира, че използването на посочените устройства и открити от проверяващите бездимни тютюневи произведения не попадат в приложното поле на възбраната и допускането на тяхната приложимост на закрити публични места не е нарушаване на посочената наредба ", написа още в решението арбитър Павел Панов от СРС.И допълват, че законът не не разрешава всякаква приложимост на тютюневи произведения на закрити публични места, а само тютюнопушенето.Случката е от 24.03.2023, когато контрольор от Столична районна здравна ревизия (СРЗИ) открил, че в бара, който бил закритопомещение, доста клиенти пушели бездимни тютюневи произведения – Iqos и Glo, а салонният шеф не. В заведението по време на инспекцията от откритите устройства не излизал тютюнев пушек, нямало аромат или дим.

Устройствата били бездимни тютюневи произведения, които не предизвиквали горене на тютюна, а само неговото нагряване под температурата на
горене и пушек/дим не се отделял при използването им.Глобата от 500 лева е анулирана, а Столична районна здравна ревизия е наказана да заплати 400лв. разходи по делото, излиза наяве още от решението.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР