Съдът отмени заповедта за задържане на Севделина Арнаудова. Заповедта за

...
Съдът отмени заповедта за задържане на Севделина Арнаудова. Заповедта за
Коментари Харесай

Софийският районен съд: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

Съдът анулира заповедта за задържане на Севделина Арнаудова. Заповедта за задържането й е постановена при основни нарушавания на административно индустриалните правила и е незаконосъобразна, се споделя в решение на Софийския областен съд.
На 17 март някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и медийният консултант на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха арестувани в ареста, а на идващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвиняване. Те бяха отведени от полицията във връзка формирано произвеждане за изнудване, обвързвано с предприемача Васил Божков. Впоследствие те апелираха пред съда полицейските заповеди, с които бяха арестувани.
От съда означават, че липсват претекстове и обстоятелства, въз основа на които да бъде лимитирано правото на независимост на Арнаудова. „ За жалбоподателя остават неразбираеми аргументите, по които е била арестувана, а това е неприемливо при ограничение на главното човешко право на независимост и свободно напредване “, се показва в решението на правосъдния състав.
С решението си съдът анулира заповедта за задържане и осъжда Главна дирекция „ Национална полиция “ да заплати разноските по делото. То обаче не е дефинитивно и може да се апелира от Министерство на вътрешните работи.
През април и юни съдът анулира също по този начин и заповедите за задържане на Бойко Борисов и Владислав Горанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР