Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов

...
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов
Коментари Харесай

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Решението беше взето от правосъдния състав с три на два гласа. Председателят на състава разгласи, че едното изключително мнение е негово. Според арбитър Руси Алексиев има задоволително доказателства за виновността на подсъдимия.

По делото имаше единствено косвени доказателства, а едно от главните - ножът, с който се твърди, че е осъществено закононарушението, беше открит близо две години по-късно и с доста малко биологични следи по него. Така от петчленния правосъден състав - трима заседатели одобриха, че не потвърдено дали това е оръжието на закононарушението, както и че точно подсъдимият е нанесъл удар в тялото на жертвата с този нож.

СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА, Българска национална телевизия



В последната си дума пред съда Йоан Матев за първи път, въпреки и задочно, изрече съболезнования на родителите на убития Георги Игнатов. Каза, че няма общо с тази покруса и изиска да бъде оневинен. След като чу оправдателната присъда отхвърли да приказва.

В правосъдната зала Йоан Матев чу, че е оневинен, тъй като трима от членовете на правосъдния състав считат, че няма нито директни, нито косвени доказателства, че той е причинителят на убийството на Георги Игнатов. По този метод те одобряват съществени доводи от тезата на отбраната на Матев.

" Действително считам, че изводите, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той фактически е бил открит там и е стоял там две години няма по делото, явно съда е приел същото ", съобщи Ина Лулчева, юрист на Йоан Матев.

Председателят на правосъдния състав Руси Алексиев съобщи, че единомислещо е признато за потвърдено, че по врене на убийството на 2 юни 2015 година Йоан Матев е бил покрай мястото на престъплението и на записа от охранителната камера се вижда точно подсъдимият.

" Аз единствено желая да попитам: не ви ли се е случвало родственици да спорят на кого наподобява детето? Няма да обсъждаме повече кой и на кого наподобява ", сподели още юрист Ина Лулчева.

Съдия Руси Алексиев е един от правосъдните заседатели, подписал присъдата с изключително мнение. Според тях, въпреки и косвени, доказателствата са задоволителни, с цел да се одобри, че причинител на закононарушението е точно Йоан Матев. Прокуратурата е безапелационна, че ще стачкува оправдателната присъда.



" Намираме, че доказателствата, които сме дали на съда, са безапелационни. Това са свидетелски показания, огромен размер от експертизи, информации на мобилни оператори, протоколи за оглед на материални доказателства. Всичко това в своята цялост, съгласно Софийска градска прокуратура, а както видяхме и съгласно ръководителя на състава, води до една верига от косвени доказателства, които в последна сметка водят до безапелационния извод, че точно подсъдимият е отговорен за осъщественото закононарушение ", съобщи Антоанета Панчева, представител на Софийската градска прокуратура.

" Аз персонално смятам, че по делото са събрани задоволителен размер от косвени доказателства, които сочат, че точно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и което е нанесло удара на потърпевшия ", съобщи Станислава Каракушева, юрист на родителите на Георги Игнатов.

Шест години след убийството на Георги Игнатов правосъдната сага продължава. Делото отива в Апелативния съд. Решението на втората инстанция Йоан Матев ще чака с най-леката мярка за неотклонение " подписка ".

Да се потвърждава ликвидиране с косвени доказателства не е казус. Лазар Колев беше наказан за убийството на сестрите Белнейски по верига от косвени доказателства. В случая с Йоан Матев евентуално тактиката на отбраната - подсъдимият да даде къси пояснения в края на делото, откакто са ясни всички показания на очевидци и доказателства, към този момент се оказа печеливша.

Какъв ще е прочитът на апелативните съдии - следва да забележим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР