Съдът оправда бившия военен министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Ненчев

...
Съдът оправда бившия военен министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Ненчев
Коментари Харесай

Оправдаха бившия военен министър Николай Ненчев

Съдът оправда някогашния боен министър Николай Ненчев, съобщи БГНЕС.
Ненчев беше упрекнат, че през 2015 година е скрил настоящ контракт за ремонт на изтребителите МИГ-29 с съветската корпорация РСК-МИГ и е почнал договаряния с Полша. Така сложил в риск българската авиация и нанесъл на страната големи вреди. Ненчев отхвърля дейностите му да са били противозаконни. Той твърди, че договорът за ремонт на самолетните мотори с Полша е бил по-изгоден за България, а причина за повдигнатото му обвиняване са нарушените съветски финансови ползи.
Припомняме, че на 16 януари 2017 година, Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт против Ненчев в Софийски градски съд (СГС).
Той бе упрекнат в закононарушение по работа, осъществено при изискванията на продължавано закононарушение, с две обособени действия, осъществяващи поотделно състава на едно и също закононарушение. Според прокуратурата за времето от 05.05.2015 година до 09.09.2015 година Ненчев не е извършил служебните си отговорности и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на Военновъздушни сили на страната ни.
На 26.04.2015 година сред Министерство на защитата (МО) и АО „ РСК МИГ “ са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотори РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 мотори РД - 33 и един брой кутия за самолетен елемент - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лева.) Вместо тези контракти да бъдат приведени в действително осъществяване, министър Ненчев е споделил на своя заместител – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им, с цел да не бъде сбъднат ремонтът на самолетите, благосъстоятелност на страната ни в АО „ РСК МИГ “. Същите инструкции министър Ненчев траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
В интервала от 07.11.2014 година до 29.03.2016 година Ненчев също не е извършил служебните си отговорности, като не е утвърдил план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолети МиГ-29 и не обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на Военновъздушни сили на България.
От закононарушението са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР