Съдът на олигархията, както стана известен Софийският градски съд, е

...
Съдът на олигархията, както стана известен Софийският градски съд, е
Коментари Харесай

Супер скандал след "Наглите"! Съдът на олигархията пусна и банков крадец да избяга с 21 млн. лева!

Съдът на олигархията, както стана прочут Софийският градски съд, е пуснал апаш с 21 млн. лева, отмъкнати от банка, да избяга. Това разкрива организация " Монитор ", като се базира на свои източници в Съдебната палата. На 16 май тази година някогашният основен касиер на Алфа банк Петко Митевски е наказан на 15 години затвор поради кражба на над 21 млн. лева, само че съдът го остави на независимост с най-леката мярка за неотклонение " подписка ".

Въпреки, че прокуратурата апелира мярката за неотклонение на Митевски и горната инстанция – Софийски апелативен съд взема решение той да бъде вкаран в ареста, наказаният касиер изчезна. Вече 12 дни, след оповестяването на решението на САС няма и диря от Митевски, а държавното обвиняване го разгласи за общодържавно обвиняване. Въпреки че има наложена и възбрана да напуща страната, най-вероятно финансистът да е духнал зад граница, защото и до ден сегашен откраднатите пари не са върнати, разясняват проверяващите.

Проверка сподели още, че Митевски се е възползвал от милостивото решение на арбитър Николай Младенов от 22-ри състав на Софийски градски съд, прочул се с това, че пусна на независимост един от бандата за отвличания „ Наглите “ – Ивайло Евтимов-Йожи.

Самият наказан касиер пък потъна вдън земя,

без да изчака разглеждане на делото на втора инстанция. А претекстовете за присъдата му от средата на май т.г. и до този миг не са пристигнали в САС.

В решението си от 16 май т.г. арбитър Младенов от Софийски градски съд е записал, че признава за отговорен Митевски, че е присвоил и изнесъл от банката 21 201 430 лева на три пъти за интервала сред 2008 година и 2011 година Осъди го на 15 година затвор и конфискация на половината имущество, лиши го от правото да заема счетоводна служба или управителна позиция в държавна или общинска компания през идващите 3 година, почете гражданския иск на банката за 21 млн. лева плюс лихвите, само че остави Митевски на независимост против подписка. Липсата на парите е била открита след инспекция. Според прокуратурата, като основен касиер единствено Митевски е имал ключ за основната каса, като помещението, където се намирала тя, нямало камери.


Софийският градски съд се управлява от Калоян Топалов

Държавното обвиняване твърди, че отмъкнатите пари били употребявани от Митевски за персонални потребности и той не дочака втората правосъдна инстанция, с цел да се опита да потвърди своята непорочност.
Пак през май т.г. арбитър Младенов пусна на независимост Ивайло Евтимов-Йожи от бандата за отвличания „ Наглите” с претекст, че 9 година и половина са изцяло задоволителни на Йожи за поправянето му в пандиза, в случай че последната инстанция на съда преди този момент е постановила 18 година Всичко това макар запасите на администрацията на пандиза, че Йожи се е поправил и негативното мнение за предварителното му освобождение. В началото на юни САС анулира решението на Софийски градски съд. Според Наказателен кодекс съдът може да постанови предварително освобождение на наказан при положение на рисков рецидив, в случай че той е изтърпял най-малко 2/3 от наложеното му наказване. Евтимов не дава отговор на това изискване, само че градският съд е стигнал до извод, че това не се постанова.

Йожи ще си излежи присъдата, само че не по този начин наподобяват нещата за Митевски.

С определение от 12 юли т.г. САС трансформира мярката му за неотклонение от „ подписка “ в „ задържане под стража “. Делото е формирано по митинг на Софийската градска прокуратура против определението на градския съд. „ Софийски градски съд приел, че няма действителна заплаха Митевски да се укрие. Прокуратурата намира този извод за погрешен, защото съдът анализирал само процесуалното държание на подсъдимия, без да вземе под внимание останалите условия, имащи значение както за застраховане на рационален период за привършване на наказателното произвеждане, по този начин и за реализиране задачите на ограниченията за неотклонение. Въз основа и на степента на социална заплаха на закононарушението, обвиняването намира за най-удачна мярката за неотклонение „ задържане под стража “, която би осуетила укриване на подсъдимия, която заплаха с оглед размера на наложеното наказване е действителна, а не хипотетична. Акцентира се на събитието, че подсъдимият е с висока степен на социална заплаха, написа в определението на САС. Апелативните съдии оповестяват, че на 12 юни т.г. 22-ри състав на Софийски градски съд е удостоверил най-леката мярка за неотклонение „ подписка “ на Митевски, макар тежката присъда от 15 година затвор и конфискация на половината имущество.

„ САС намира, че подсъдимият Митевски е с висока степен на социална заплаха, който извод се прави въз основа на типа, характерностите, спецификата и метода на осъществяване на закононарушенията, за които е бил наказан, и има действителна заплаха от укриване “, написа в определението на САС.

След 12 юли стартира издирването на Митевски, с цел да бъде вкаран в ареста, само че той не е открит на адреса си и на 19-и е разгласен за общодържавно търсене, научи „ Монитор “ от прокуратурата. Издадена е и възбрана за напускането му на страната, само че никой не знае дали Митевски не е към този момент зад граница, с цел да си харчи 21-те милиона лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР