Съдът на Европейските общности постанови днес, че Европейският съюз/ЕС/ има

...
Съдът на Европейските общности постанови днес, че Европейският съюз/ЕС/ има
Коментари Харесай

Европейският съд: ЕС може да намалява финансирането заради нарушения на върховенството на закона

Съдът на Европейските общности постанови през днешния ден, че Европейският съюз/ЕС/ има право да понижи финансирането на страни членки, които нарушават стандартите за господство на закона, заяви БНР. По този метод, основаният в Люксембург съд отхвърли предизвикването на Полша и Унгария във връзка с „ механизма за обвързване с условия “ на Европейски Съюз.

През предходната година Европейски Съюз прикани Съда на Европейските общности да наложи финансови наказания на двете страни, откакто изрази угриженост по отношение на правосъдната промяна на Варшава и хипотетичното корупционно консумиране на европейски средства от Унгария.

Полша и Унгария, обаче, се поддържаха взаимно и заведоха иск пред Съда на Европейските общности с искане за анулация на регламента, който разрешава на Европейския съвет „ да приема защитни ограничения като прекъсване на заплащанията, осъществявани от бюджета на Съюза, или прекъсване на утвърждението на една или повече стратегии, които да бъдат платени от този бюджет “.

Европейската комисия разгласи, че се усеща подкрепена с отхвърлянето на полското и унгарското оборване на новите правила, позволяващи на Европейски Съюз да редуцира средствата за страните членки, които нарушават демократичните права и свободи.

„ Днешните отсъждания удостоверяват, че сме на прав път “, разяснява ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен. По думите й в този момент Европейска комисия ще проучва деликатно претекстовете на решенията и тяхното допустимо влияние върху по-нататъшните й стъпки.

Окончателното решение на съда поставя завършек на разногласията на Европейски Съюз с ръководещите в Полша и Унгария, които са упрекнати в подкопаване на демократичните права и полезности.

Варшава и Будапеща, където министър председателят Виктор Орбан е изправен пред избори на 3 април, отхвърлят нарушавания и упрекват Европейски Съюз, че постанова демократични полезности, непознати на това, което съгласно тях са техните обичайни, консервативни и католически общества.

Тридесет и шест милиарда евро средства за възобновяване от пандемия, предопределени за Полша, и 7 милиарда евро за Унгария, към този момент са замразени поради техния опит в региона на демократичните права и полезности.

Припомняме, че в края на януари основният прокурор Иван Гешев изиска България да бъде следена за спазването на върховенството на правото по време на чуване от групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент. Само преди седмица и ръководителят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изрази терзанието си, че „ нещата в България са отвън надзор “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР