Съдържанието на използваните смеси е неизвестно, което затруднява терапията при

...
Съдържанието на използваните смеси е неизвестно, което затруднява терапията при
Коментари Харесай

Росица Бялкова, терапевт по зависимости: Спада възрастта на първа употреба на психоактивни вещества

Съдържанието на употребяваните смеси е незнайно, което затруднява лечението при предозиране
В прогимназията стартират с енергийни питиета, наргилета и божествен газ

Новината за смъртни случаи след приложимост на дрога, примесена с фентанил, разтревожи обществеността, въпреки казусът със зависимостите да не е нов. Новото е използването на синтетичния опиум фентанил. Тъй като е на ниска цена, дилърите го смесват с друга дрога, за което употребяващите не подозират.

„ Постоянно пораждат нови психоактивни субстанции, разнообразни от към този момент познатите, освен в България, само че и в Европа и света. Проблемът е, че постоянно наличието на употребяваните смеси е незнайно, което затруднява съответната реакция и терапия при вероятно предозиране или корист “, предизвестява Росица Бялкова, психолог, психотерапевт и терапевт по зависимости, началник на Дневен център към Клиника „ 28 дни, с цел да си чист “.

Този месец клиниката, в която се работи по метода „ Минесота “ – 28-дневна терапия за изчистване в условия, близки до домашните (не в комуна!), с следваща поддържаща терапия, навърши една година. Поради многото позвънявания на родители на малолетни и малолетни, които търсят помощ, клиниката стартира нова стратегия, наречена „ 28 дни, с цел да си чист junior “.

„ Това е стратегия за терапия на малолетни и малолетни, които се нуждаят от профилирана помощ по отношение на приложимост на психоактивни субстанции, хазарт и други форми на рисково държание с пристрастяващ капацитет – изяснява Росица Бялкова. - Тя е напълно съобразена със спецификата на тийнейджърската възраст, когато подрастващите вършат първите си стъпки в света на възрастните, стремят се към самостоятелност, тестват граници, в това число и на своите благоприятни условия, търсят себе си, своето място и колкото и опозиционни да наподобяват, в действителност са раними, съмняващи се, подценяващи се, нуждаещи се от деликатна поддръжка и ориентиране. За тази цел в екипа на програмата са включени психолози, педагози и експерти с дълготраен опит в работа с възпитаници на възраст от 11 до 13 година и от 14 до 18 година Неразделна част от програмата е фамилното консултиране и груповата работа с родителите. “

Терапията не включва престояване отвън дома, като се изключи 8-дневен изнесен тренинг, в който младежите дружно с опитни инструктори ще упражняват обществени умения, ще преодоляват компликации в среда с следен риск и ще вземат участие в действия, насочващи към други възможности. Останалата част от програмата и за учениците, и за техните родители или близки ще се осъществя в разнообразни формати в Дневния център на Клиника „ 28 дни, с цел да си чист “.

„ Най-често измежду младежите от гимназиален стадий е пристрастяването към използването на марихуана, което сякаш закономерно минава към корист с амфетамини, метамфетамини, комбинирана приложимост, периодично повтаряне на субстанции с противоположно влияние. Все по-често се явява и проблем със
залагания “, изброява наблюденията си от практиката психотерапевтката.

При учениците от прогимназията процесът стартира с несъразмерна приложимост на енергийни питиета, след това се търси спомагателна стимулация, използват се вейп и разнообразни смеси за пушене, постоянно съдържащи синтетични канабиноиди, опитва се с марихуана, билка, по-редки са случаите на приложимост на амфетамини.

„ Ако може да се приказва за „ мода “, то по-скоро става въпрос за експериментирането с субстанции в прогимназиален стадий и по-конкретно експанзията в използването на божествен газ, а след това на наргилета и снуски (никотинови пликчета). Общото е, че се показват като опция за релативно безрискова приложимост, което понижава критичността и бдителността на родителите “, предизвестява Росица Бялкова.

Има смяна на настоящата обстановка, обвързвана със зависимостите. Спада възрастта на първа приложимост на психоактивни субстанции, комбинират се, усилват се случаите на
хазартна взаимозависимост, както и на отключени психотични положения в резултат на използването, нараства броят на пътнотранспортните катастрофи. Докато по-рано пробната приложимост е имала превес измежду момчетата, в този момент съвсем няма разлика с девойките. При възрастните употребяващи въпреки всичко повече са мъжете – 78% против 22% дами. Най-голям е делът на тези сред 25 и 34 години – 47,1%. Следва групата от 35 до 44 година – 28,7%.

„ Зависимостта е заболяване, което хората се тормозят да признаят и отхвърлят даже пред себе си, по тази причина няма справедлива статистика какъв е броят на подвластните “, споделя Росица Бялкова и припомня: „ Тъй като това е първично заболяване, от него следват други, като високо кръвно налягане, полиневропатия, диабет, нарушение на чернодробните функционалности, язви, панкреатити, под паника офанзиви, меланхолия с висок суициден риск, психотични положения. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР