Съдържание:Търсене на работа в Испания без владеене на езикаТърсене на

...
Съдържание:Търсене на работа в Испания без владеене на езикаТърсене на
Коментари Харесай

Работа в Испания - какво трябва да знаем

Съдържание:

Търсене на работа в Испания без притежаване на езикаТърсене на висококвалифицирана работа с притежаване на езикаНеобходими документи за работа в ИспанияЗаплащане на труда в ИспанияТрудовите контракти в Испания  работа в испания

Търсенето на работа в Испания е в огромна степен търсене на живот в Испания, а това значи потопяване в нова среда и просвета, която може да се окаже като дребен културен потрес за прекомерно прагматичните натури.

Защото за испанците е значимо да се любуват на живота. Те омаловажават компликациите и се радват прекалено при всеки мотив. Правят дребните неща да наподобяват още по-малки като се движат постепенно, тъй като на незначителните неща не трябва да се обръща внимание; забавляват се при всеки мотив и не обръщат внимание, в случай че закъсняват, или когато различен го прави.

Всички тези чудатости на манталитета се отразяват и в работния развой. Все отново българите се приспособяват добре към метода на живот и работа на испанците, тъй като темперамента ни е много подобен и за това свидетелстват огромните емигрантски общности в кралство Испания.

Страната отвори трудовия си пазар за българи преди 11 години. Това значи на процедура, че в Испания се стартира работа елементарно, без непотребна администрация. Не е належащо позволение, влиза се единствено с персонална карта и се търси работно място съгласно квалификацията и образованието.

Както във всяка друга страна, в Испания поражда въпросът за търсене на работа с притежаване на езика или без него. И както на всички места другаде е добре да се схваща испански на някакво равнище. Все отново тъкмо в Испания това не е наложително, поради огромната общественост от българи, на които може да се разчита при старта.

Търсене на работа в Испания без притежаване на езика

В Испания българите най-често си намират работа в хотели, заведения за хранене, цялата сфера на обслужването или селското стопанство при идването си. За тези браншове не е наложително владеенето на езика, който не се учи и не се приказва всеобщо в България. Повечето от хората, които са с такава трудова претовареност, са със приблизително особено обучение. Опитът демонстрира, че те не се сблъскват с опити за дискриминация.

Търсенето на работа може да стане и посредством вписване в Обществената работа по заетостта. За задачата е нужна персонална карта, навършени 16 години и адрес в Испания.

Друг източник за намиране на работа са частните организации, само че помощта им е против възнаграждение. Агенциите за краткотрайна претовареност - ЕТТ са потребни, само че единствено за краткотрайна работа. Те нормално подписват контракти и наемат служащи, като ги дават на разнообразни компании за работа.

Има и доста посреднически компании в България, които оферират работа в Испания, само че това би трябвало да става с лицензирани медиатори, с цел да се избегнат благоприятни условия за машинация.

Търсене на висококвалифицирана работа с притежаване на езика

Квалифицирана работа може да се търси както с персонални контакти с работодатели, по този начин и онлайн, както вършат доста испанци. Нужни са легализирани документи за добита подготовка. Европейската комисия дава няколко инструмента, с които се реализира повече бистрота при признание на дипломи и квалификации. Един от тях е Европейската мрежа NARIC. Тя обгръща национални центрове за информация при признание на академично обучение във всички страни - членки на ЕИП /Европейското икономическо пространство/.

Europass също е инструмент за бистрота на професионалните умения. Системата обезпечава изясненост при разглеждане на всевъзможни квалификации.

 по какъв начин да си намерим работа в Испания

Тъй като намирането на работа по този метод допуска, че всеки ще го извърши самичък, то би трябвало да се има поради, че е нужно да се кандидатства за всеки престой, надхвърлящ 3 месеца в Офиса за чужденците.

Изучаването на испански език в България е налично, организира се във всеки езиков център. Има и онлайн курсове за език, някои от тях са безвъзмездни и изцяло задоволителни за старт в Испания.

Необходими документи за работа в Испания

За всеки престой над 3 месеца се кандидатства в Офиса на чужденците (Oficina dе Exstranjeros) или в полицейското ръководство за регистрация в Централния указател на чужденците. Оттам издават регистрационно уверение с идентификационен номер за чужденци, прочут като NIE. Той е нужен за всевъзможни стопански, обществени или професионални връзки в Испания.

Всеки живеещ в Испания би трябвало да се записва в локалния съвет, като даде доказателства, че живее в Испания - копие от контракт за наем, или платени сметки за вода или електричество.

При регистрация издават Регистрационно уверение. При първо започване на работа в Испания би трябвало да получите личен социално-осигурителен номер или социално-осигурителна карта. С нея работодателят вписва служащите си в социално-осигурителната система. Самонаетите лица сами аплайват за този номер.

Всички наети и самонаети лица би трябвало да се причислят към социално-осигурителната система и да заплащат месечните си вноски. Има процедура домашните помощници, наети от няколко работодатели, да внасят сами осигуровките си в Общественото обезпечаване.

Заплащане на труда в Испания

В Испания има минимална работна заплата, определяна всяка година от държавното управление, както за непрекъснато наетите служащи, по този начин и за краткотрайните или сезонно служащи и за домашните помощници. Това значи, че заплащането, контрактувано с компанията или посредством самостоятелния трудов контракт може да бъде по-висока, само че в никакъв случай по-ниска от тази избрана сума.

При безработица, всеки, който е заплащал 12 месеца осигурителни вноски, може да получава обезщетение на безработица. Размерът им се пресмята на база заплащаните вноски през последните 180 дни, а продължителността на възнаграждение зависи от продължителността на интервала, през който са били внасяни. Минималният интервал на приемане е 4 месеца, а оптималният 24 месеца.

Обезщетенията за болничен са в размер минимум на 60 % от заплатата.

В Испания здравните и фармацевтичните потребности на жителите се заплащат от страната посредством Националната здравна работа, финансирана от здравните вноски и ръководена от самостоятелни общности посредством здравния департамент и районните здравни служби. Всички здравно обезпечени лица употребяват безвъзмездна здравна помощ и хоспитализиране.

В Испания служащият има право на две спомагателни заплати годишно. Те се договарят с работодателя. Документът, който потвърждава, че служителят е получил заплатата си, е по този начин нареченото recibo съгласно контрактуваното от двете страни.

Трудовите контракти в Испания

Договорите за работа могат да бъдат писмени и устни, като в писмен тип би трябвало да бъде всеки контракт, който е с дълготрайност над 1 месец. При подобен контракт всеки служащ би трябвало да получи информация за главните положения в него, в случай че не са записани в него.

Тази информация би трябвало да съдържа сведения за уточняване на заплащането в натура (осигурена храна), дълготрайност на работното време; режим на нощуване в дома на работодателя и други. Продължителността на контракта също би трябвало да се посочи, както и подобаващ експериментален интервал.

При задоволителна информация за метода на деяние на испанската администрация, искащите да намерят реализация в Испания не би трябвало да имат проблеми, тъй като бюрокрацията в страната е от най-леките в Европа.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР