Съдържание:АгатаИверцеАртемисМаркизАриндаИмпалаПерун Снимка: sbj04769 / pixabay.comВсеизвестен факт е че отглеждането на

...
Коментари Харесай

Най-вкусните сортове картофи

Съдържание:

АгатаИверцеАртемисМаркизАриндаИмпалаПерун  Най-вкусните сортове картофи Снимка: sbj04769 / pixabay.com

Всеизвестен факт е че развъждането на картофи има антична история, започваща от могъщата империя на инките. В Европа те са пренесени доста по-късно и са се отглеждали най-вече като декоративни растения, красящи ботанически градини и паркове заради простата причина, че европейците не били осведомени с хранителната им стойност. Все отново към всяко ново събитие човек подхожда с известна доза нерешителност.

Човешката нерешителност отстъпва крачка когато идват времената на апетит. Именно тогава картофите вършат своя дебют на сцената и се трансформират в същински шлагер измежду европейското население. В България те стартират да се правят оценка едвам в края на 18 в., защото в нашите и близките земи към момента се е наблягало най-вече на хляба и най-разпространените култури били житните.

Днес има селектирани над 4 000 сорта картофи, като обособените сортове се групират по друг метод по отношение на вкусовите им качества, времето им на прибиране, метода им на запазване, дали са твърди или брашнени и така нататък

Според формалната сортова листа на Република България у нас се отглеждат към 70 сорта картофи, които са разпределени на категории съгласно времето на прибирането им и са обозначени като късни, полукъсни, ранни до приблизително ранни, ранни и доста ранни.

В следните редове ще разгледаме най-известните и вкусни сортове картофи, които се отглеждат както у нас, по този начин и в чужбина.

Агата

Този вид картофи спада към доста ранните и има отлични кулинарни качества, заради което се употребява за най-разнообразни кулинарни цели. Отличителен белег на картофите Агата е гладката им жълта обвивка и жълтата сърцевина.

Иверце

 Засадени картофи Снимка: Ehrecke/ pixabay.com

Тези ранни картофи имат овална форма, доста положителни кулинарни и вкусови качества, прелестен мирис и нежна консистенция.

Артемис

Спадат към доста ранните картофи и са подобаващи за предписания, изискващи млади картофи. Използват се за директна консумация картофът, защото не могат да бъдат подложени на продължително предпазване.

Маркиз

Тези приблизително късни картофи са изключително известни за изработката на по този начин известните ни „ полуготови “ бланширани картофи и чипс.

Аринда

Спадат към ранните до приблизително ранните картофи, имат отличен външен тип и се радват на необятна известност. Могат да бъдат употребявани както пресни, по този начин и да се съхраняват за дълго време.

Импала

 Картофи

Поради ниското наличие на изсъхнало вещество този вид ранни картофи е изключително подобаващ за предписания с млади картофи, картофи на фурна и картофено пюре.

Перун

Този вид картофи спада към приблизително ранните и заради високото си наличие на изсъхнало вещество е изключително подобаващ за предписания с варени белени картофи, в това число и салати.

В умозаключение на нашата публикация няма по какъв начин да не изтъкнем, че картофите, които се продават на пазара като сладки картофи, маниока, ямс или земна ябълка в действителност не са същински родственици на картофите. Е, това е единствено за ваша персонална информация, те също имат отлични вкусови качества и имат висока хранителна стойност.

Вижте още какво е наличието на картофите. Добре е да знаете какъв брой картофи се сеят на декар, както и какъв брой картофи може да извадите от декар.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР