Съд в Словакия оправда за втори път бизнесмен, обвинен в

...
Съд в Словакия оправда за втори път бизнесмен, обвинен в
Коментари Харесай

Словашки съд оправдава бизнесмен в повторен процес за убийството на журналист през 2018 г.

Съд в Словакия оправда за повторно предприемач, упрекнат в образуване на убийството на проверяващ публицист и годеницата му през 2018 година, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Специализираният углавен съд в град Пезинок, който преглежда най-тежките каузи в Словакия, през вчерашния ден призна Мариан Кочнер за почтен по обвиняването в ликвидиране на 27-годишния Ян Куциак, писал за предприемача в журналистическите си материали, и на годеницата му Мартина Кушнирова, също на 27 години.

Престъплението шокира Словакия и докара до рухване на тогавашното държавно управление.

Съдът съобщи, че " не е потвърдено ", че Кочнер е уредник на закононарушението.

Международният институт по печата, интернационална група за независимост на медиите със седалище във Виена, назова оправдателната присъда " шокираща ". Организацията съобщи в " Туитър ", че тази присъда " е още един пагубен удар в битката за правдивост за Ян Куциак и неговата избраница Мартина Кушнирова. Мислите ни са с техните фамилии. Борбата за правдивост ще продължи. "

Сътрудничката на Кочнер Алена Жужова обаче бе наказана на 25 години затвор за ролята си в убийствата.

Делото към момента не е завършило, защото прокуратурата може да подаде митинг против присъдата, а обвинените могат да я апелират.

Прокуратурата е поискала пожизнен затвор и за двамата обвинени.

Родителите на Куциак и Кушнирова напуснаха правосъдната зала, преди да завърши четенето на присъдата.

" В това няма никаква логичност. Изобщо не го разбирам ", съобщи пред публицисти Йозеф Куциак, татко на Ян Куциак.

" Невъзможно е това да се случва. Това е позор за правораздаването ", сподели Злата Кушнирова, майка на Мартина Кушнирова.

Твърди се, че Кочнер е заплашвал журналиста след публикуването на материал за бизнес делата му, заяви прокуратурата. Куциак е разгласил общо девет материала за Кочнер.

Убийствата провокираха огромни улични митинги, невиждани от времето на антикомунистическата Нежна гражданска война в Чехословакия през 1989 година Последвалата политическа рецесия докара до рухването на съдружното държавно управление, ръководено от премиера популист Роберт Фицо, отбелязва АП.

Това е вторият път, в който съдът в Пезинок гледа делото за убийството на Куциак. Той към този момент оправда Кочнер един път, през септември 2020 година, като съобщи, че няма задоволително доказателства за неоправдателна присъда. Прокуратурата стачкува присъдата, а през юни 2021 година Върховният съд на Словакия анулира оправдателната присъда, като съобщи, че съдът от по-долната инстанция не е оценил вярно наличните по делото доказателства и върна делото за ново разглеждане.

По делото за убийството на Куциак има още трима наказани на дългогодишно отнемане от независимост.

Един от тях, някогашният боец Мирослав Марчек, се призна за отговорен за стрелбата против Куциак и Кушнирова и през април 2020 година бе наказан на 23 години затвор. Прокуратурата твърди, че Кочнер е платил на Марчек да извърши убийствата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР