Съд в Португалия освободи повечето от обвиняемите в корупционен процес,

...
Съд в Португалия освободи повечето от обвиняемите в корупционен процес,
Коментари Харесай

Съд в Лисабон оправда повечето обвиняеми по дело за златни визи

Съд в Португалия освободи множеството от обвинените в корупционен развой, обвързван с държавна скица за даване на по този начин наречените " златни " визи на богати чужденци, дело, което акцентира опасенията по отношение на спорна, само че необятно публикувана процедура в Европа.
От 17 обвинителни акта, в това число за корупция, пране на пари и корист с въздействие, двама души получиха условни присъди и двама китайски жители бяха санкционирани, съобщи БГНЕС.
Но най-известният обвиняем - Мигел Маседо, който бе заставен да подаде оставка като министър на вътрешните работи от предходното дясноцентристко държавно управление през ноември 2014 година - беше измежду оневинените за обвинявания в подкупи и влияние.
" Оправдателната присъда е разумният резултат от неналичието на доказателства в поддръжка на голословно обвиняване ", съобщи юристът му Алфредо Кастанайра Невес.
Съдът от Лисабон освободи и някогашния шеф на граничната полиция Мануел Ярмела Палос, който беше упрекнат, че управлява мрежа, която се възползва от даването на позволения за престояване на задгранични вложители.
Притисната от дефицит на пари, Португалия в края на 2012 година стартира да предлага " златни " визи на богати чужденци, които желаят да влагат 500 000 евро в парцели, да създадат финансов трансфер от един милион евро или да основат 10 работни места.
Страната раздаде 6800 такива разрешителни на вложители и 11 600 повече на членовете на техните фамилии в подмяна на вложения от 4,15 милиарда евро, множеството от които в недвижими парцели.
Китай е страната с максимален брой бенефициенти по схемата, следвана от Бразилия.
Редица европейски държавни управления оферират паспорти или права на престояване в подмяна на вложения.
Анализирайки схемите в Кипър, Малта и Португалия за скорошен отчет, Transparency International и Global Witness означиха „ методите, по които незадоволителната грижа, необятните пълномощия за преценка и споровете на ползи могат да отворят вратата на Европа за корумпираните “.
Един от най-сериозните критици на ситуацията в тази област в Португалия депутатът Ана Гомес сподели, че е „ разочарована, само че не и сюрпризирана “ от правосъдното решение от петък и упрекна прокуратурата за недоизпипване на делата.
В своя отчет, оповестен предишния октомври, Transparency International и Global Witness обявиха, че четири страни от Европейски Съюз - Австрия, България, Кипър и Малта - " продават " паспорти на заможни вложители, а 12 – оферират право на жителство.
Испания е на челно място в листата на страните по броя на издадените визи, а размерът на получените капитали - приблизително 976 млн. евро годишно.
Общо европейските страни изпомпаха 25 милиарда евро от 6 000 нови жители и към 100 000 поданици през последните 10 години, се споделя в отчета на двете Неправителствени организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР