Съд в италианския град Палермо наложи тежки присъди на мафиоти

...
Съд в италианския град Палермо наложи тежки присъди на мафиоти
Коментари Харесай

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Съд в италианския град Палермо наложи тежки присъди на мафиоти и някогашни политици по дело, обвързвано с секрети договаряния сред страната и мафията през 90-те години, съобщи Франс прес.

Бившият мафиотски необут Леолука Багарела, задържан през 1995 година и наказан на няколко доживотни присъди за десетки убийства, получи най-тежката присъда от 28 години затвор. Прокуратурата беше поискала 16 години.

Бившите генерали на карабинерите Марио Мори и Антонио Субрани получиха присъди от 12 години затвор. Първоинстанционният съд наложи същото наказване и на мафиотския необут Антонино Чина, както и на Марчело Дел'Утри, някогашен сенатор от "Напред Италия ", непосредствен до Силвио Берлускони.

Полковник от карабинерите и различен мафиот получиха присъди от 8 години затвор.

Процесът стартира през май 2013 година в Палермо за да обясни съмненията за договарянията, водени от държавни чиновници. Те желаеха да спрат серия от атентати в подмяна на по-добри условия за стотици затворени мафиоти.

Според обвиняването тайните договаряния са почнали след убийството на депутата Салво Лима напролет на 1992 година и са се засилили след убийствата на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през идващите месеци.

Сред подсъдимите е и Никола Манчино, някогашен министър на вътрешните работи. Той обаче беше приет за почтен по обвиняването във подправени показания.

По време на процеса даде показания и някогашния президент Джорджо Наполитано, който към този миг заемаше поста на държавен глава. Това стана първият случай, при който настоящ италиански президент дава показания.

"Това е историческа присъда ", съобщи Нино ди Матео, представител на обвиняването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР