Съд в грузинската столица Тбилиси осъди днес задочно бившия президент

...
Съд в грузинската столица Тбилиси осъди днес задочно бившия президент
Коментари Харесай

Грузия осъди бившия си президент Саакашвили на 3 г. затвор

Съд в грузинската столица Тбилиси осъди през днешния ден задочно някогашния президент Михаил Саакашвили на три години затвор за "злоупотреба със служебно състояние ", съобщи Асошиейтед прес.

Той бе приет за отговорен, че през 2008 година е помилвал 4-ма офицери от полицията, наказани за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Според следствието по "делото Гиргвлиани " Саакашвили, тогавашният вътрешен министър Вано Мерабишвили и още редица други длъжностни лица "са прикрили закононарушение, направили са имитация на резултатите от следствието, прикрили са присъединяване в закононарушението на високопоставени лица и са им помогнали да избегнат отговорност ", прецизира ТАСС, цитирайки обвинителния акт.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 година, няколко дни преди да изтече срокът на пълномощията му, след това живя в Съединени американски щати и в Украйна. През май 2015 година той получи украинско поданство, а през декември същата година грузинското поданство му бе отнето. Украинският президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеса, само че след остри обвинявания против президента в корупция Саакашвили бе уволнен предходната година и по-късно бе лишен от украинско поданство, до момента в който бе в чужбина. Той обаче се върна в Украйна през септември 2017 година и поведе огромни протестни акции против държавното управление.

Сегашните управляващи в Грузия преди време желаеха от Украйна Саакашвили, против който са повдигнати и други обвинявания в родната му страна, да бъде екстрадиран, само че Киев отхвърли.

Самият Саакашвили, който сега е в Украйна, реагира незабавно на днешната присъда, като писа във Facebook, че тя е "напълно противозаконна и опонира на всички интернационалните, национални правила и на здравия смисъл ". "Да съдиш президента за това, че е употребявал правото си да помилва, което не може да бъде лимитирано по никакъв метод, приказва за напълно политическия темперамент на това правосъдно дело ", уточни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР