Съд в Бангладеш осъди носителя на Нобелова награда за мир

...
Съд в Бангладеш осъди носителя на Нобелова награда за мир
Коментари Харесай

Съдът в Бангладеш осъди Нобеловия лауреат Мохамед Юнус на 6 месеца затвор

Съд в Бангладеш осъди носителя на Нобелова премия за мир Мохамед Юнус на шест месеца затвор за нарушавания на трудовото законодателство, което ескалира това, което поддръжниците му назовават ​​вендета от страна на премиера Шейх Правителството на Хасина против пионера на микрофинансирането.

Трудов съд в Дака в понеделник осъди Юнус и трима други ръководители по дело от 2021 година по обвинявания, в това число неправилни контракти и неизплащане на компенсации на служащите в Grameen Telecom, което Юнус, учредена през 1990 година Юнус и другите трима, които отхвърлят ​​обвиненията, получиха едномесечна гаранция, през което време възнамеряват да апелират, съгласно техния юридически екип.

Съюзниците на Юнус настояват, че казусът е един от съвсем 200-те, които те споделят, че той и обвързваните с него организации са изправени — е част от акция на управляващите в Бангладеш за очерняне на 83-годишния мъж, една от най-известните фигури в страната и гневен и дълготраен противник на Шейх Хасина.

Присъдата пристигна единствено дни преди общите избори в Бангладеш, на които шейх Хасина, която е на власт непрестанно от 2009 година, ще се бори за исторически пети мандат по-късно, което съгласно критиците е систематична акция за премахване на съперниците и заглушаване на несъгласните.

По време на подготовката за вота в неделя полицията арестува хиляди членове на главната опозиционна партия, която към този момент отпадна от изборната конкуренция.

В изказване Юнус назова присъдата от понеделник „ противоречаща на всички правни прецеденти и логичност “.

„ Ще продължа да послужвам на народа на Бангладеш и на придвижването за обществен бизнес съгласно опциите си “, добави той. „ Призовавам народа на Бангладеш да приказва с един глас против несправедливостта и в интерес на демокрацията и човешките права за всеки един от нашите жители. “

Фалшиви вести Deepfakes за $24 на месец: по какъв начин AI прекъсва изборите в Бангладеш

Юнус завоюва Нобеловата премия за мир през 2006 година за работата си по понижаване на бедността, откакто оказа помощ за развиването на микрофинансирането посредством своята компания Grameen Bank през 80-те години в Бангладеш, тогава една от най-бедните страни в света.

Но той е от дълго време се сблъсква с Шейх Хасина и за малко основа конкурентна партия през 2007 година Шейх Хасина преди този момент назова Юнус „ кръвопиец “ на бедните и размишляваше в тирада, че някой би трябвало „ да му даде урок “.

Юнус и организациите, свързани с него, са изправени пред възходящ лист от правни проблеми. Това включва настрана антикорупционно следствие на обвиняванията против Grameen Telecom, който дружно с норвежкия държавен Telenor е акционер в най-големия мобилен оператор в Бангладеш Grameenphone.

Компанията отхвърля всички непозволени дейности и Абдула Ал Мамун, притежател на Юнус юрист, сподели пред Financial Times, че случаите са „ единствено за тормоз “.

„ Онези хора, които не харесват Юнус и не харесват обществения му бизнес, който има огромна известност, възходяща в света, те Мисля, че в случай че съумеят да го унищожат в Бангладеш, това ще [има] резултат по целия свят “, сподели той.

Източник: ft.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР