Събудих се в различна страна на 24 юни 2016 г.,

...
Събудих се в различна страна на 24 юни 2016 г.,
Коментари Харесай

Как Брекзит руши основите на британската здравна система

Събудих се в друга страна " на 24 юни 2016 година, когато Англия научава, референдумът за овакантяване на Европейския съюз е приключил с " да ". Това споделя Таня Пардел, здравна сестра от Германия, чийто финален ден в Лондон е 26 ноември.

Британски сътрудник ѝ предлага след референдума да кандидатства за поданство - уменията ѝ са скъпи - само че тя отхвърля. " Уважавам вота, само че няма да се огъна пред него... (Брекзит) те кара да преоцениш живота си. Работя доста. Не са ми вдигали заплатата от 4 години. Сега ми споделят, че не желаят имигранти? Какво още върша тук? "

Седемнайсет месеца откакто Англия гласоподава да напусне Европейския съюз, доста европейци също гласоподават - с краката си, отбелязва " Ню Йорк таймс ". Само в интервала от референдума до м. март напусналите бяха 122 000 души, а потокът от новопристигащи се забави.

В Лондон - град, дълго поддържан от европейски банкери, строители и бармани, отпътуванията към този момент се усещат мъчително. Строителните компании и кафенетата все по-трудно набират личен състав, водещи университети се тормозят по какъв начин ще задържат надарени студенти. Никъде обаче терзанията не са толкоз мощни, колкото са в прословутата и към този момент претрупаната здравна система NHS.

Проблемът в действителност е отпреди Брекзит - NHS от години се нуждае от фрагменти, а през днешния ден незаетите места за медицински сестри са близо 40 000 - само че те до момента се намираха елементарно в Европа. Това важеше в най-голяма степен за Лондон, където делът на сестри от континента е към 10% - два пъти колкото междинния за страната. В известната болница " Кингс колидж хостипал ", където работи Таня Пардела, не доближават 528 медицински сестри и акушерки и 318 доктори.

Сигурно е, че Брекзит ще затрудни и оскъпи наемането от континента, както към този момент хвърли сянка на подозрение за статута на европейските жители, които живеят в Обединеното кралство и които се притесняват за работните си места, правата си, пенсиите си и достъпа до здравни грижи на фона на разногласията сред Брюксел и Лондон.

Именно поради тази неустановеност някои европейски жители, работещи в здравния бранш, или напущат, или си мислят да го създадат. В годината след референдума съвсем 10 000 души от Европейски Съюз са напуснали NHS. За този интервал броят на медицинските сестри от Европейски Съюз, записали се, с цел да практикуват във Англия, е понижен с съвсем 90%.

Засега не може да се приказва за всеобщо овакантяване на здравната система в посока към континента, чистият приръст на работещите даже е бил позитивен в годината след референдума. Тенденциите обаче се обрисуват: броят на европейците, които напущат системата, нараства, а на тези, които се причисляват, понижава. Според Том Колклоу, представител на Кралския лицей за медицински сестри в Лондон, сестрите изнемогват в крилата, където не доближава личен състав, посред най-голямата рецесия на фрагменти в историята на стоицата. " Ако тези европейски сътрудници, които още не са напуснали, не получат изрично право да останат, самата сигурност на здравната система на Лондон ще е под опасност. "

 Как Брекзит разрушава основите на английската здравна система

" Европа е в ДНК-то на NHS "

С философията си за гратис и всеобщо здравно обслужване NHS e дирек на идентичността на Англия след Втората международна война, именуван от някогашен министър най-близкото, което британците имат до национална вяра. Един от гвоздеите на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2012 година беше танц на същински медицински сестри, които в края на съчетанието си застанаха по този начин, че телата им да образуват буквите NHS.

Фалшива вест за здравната система беше и основна в акцията за Брекзит, откакто поддръжниците на напускането твърдяха, че излизането от съюза ще разреши 350 милиона паунда седмично (при настоящия курс 394 милиона евро) да се връщат от Брюксел в Лондон. Това се оказа неистина - цялата вноска на Англия в европейския бюджет е 166 милиона седмично. " Щяхме ли да спечелим без (аргумента за) имиграцията? Не. Щяхме ли да спечелим без този за 350-те милиона и NHS? Всички наши изследвания и околните резултати дават мощен сигнал, че (отговорът е) не, " написа по-рано тази година основният пълководец на акцията за овакантяване Доминик Къмингс.

В " Кингс колидж хоспитал " бяха настанени оживелите от терористичните офанзиви в Лондон от последно време и пожара в " Гренфъл тауър ". От 9300 души клиничен личен състав всеки седми има европейски паспорт, който не е на Англия. При скорошна неделна работа в параклиса на болничното заведение свещеникът изрича молитва, която би трябвало да пази от " резултатите на Брекзит ". Шели Долън, началник на медицинските сестри и на акушерското поделение в болничното заведение, споделя: " NHS е в ДНК-то на Англия. Европа в ДНК-то на NHS. "

Да замениш една миграционна група с друга

Александра Чундерликова, здравна сестра от Словакия, си спомня идването си през 2003 година, преди присъединението на родината ѝ към Европейски Съюз, и чакането на опашка за виза в четири сутринта. " Питам се дали отново ще стане по този начин? " споделя тя.

Сирил Ноел, лекар от незабавното поделение, е роден във Франция англофил. Залага 200 паунда на Брекзит, с цел да има " най-малко едно позитивно нещо в него ". Близо 1500-те паунда, които печели, обаче едвам ще му покрият таксите за английски паспорт, а и сега той не е в въодушевление - макар мощно позитивните си усеща към страната тези към хората, поискали да се отърват от европейците, са смесени. " Психологически Брекзит имаше голям резултат. Чувствате се отхвърлени като група. " Според него Брекзит има пет стадия: " Шок... отказване... яд... меланхолия... приемане. " След гнева поради произшествия, свързани с европейци във Англия - от намушкване на човек, приказвал полски, до неправилно изпратените писма за депортация - и укротяването му Ноел е приел, че е време за смяна: новата му работа е в болница в Дубай.

В отдела за чернодробни интервенции в болничното заведение " англичаните са малцинството ", а образът е европейски споделя австриецът доктор Георг Ауцингер. Клиничният му шеф е ирландец, университетският - испанец. На Ауцингер в този момент му се постанова да назначи 407 медицински сестри и доктори за новото интензивно поделение на болничното заведение. За предишния месец обаче нито един европеец не е кандидатствал за старши съветник, а " преди най-малко една трета от кандидатстващите бяха европейци ", споделя той. Добавя, че би се радвал да наема британци с подобаваща подготовка, само че " няма задоволително доктори и медицински сестри в тази страна... Обучаваните не са задоволително, с цел да покриват потребностите. "

" Ако мислите, че Брекзит е лекарството, се притеснявам, че лекувате на сляпо. Ако нямате диагноза, не можете да лекувате пациента вярно. "

Заради неуспеха на незабавен държавен проект за обучаване на сестри управлението на болничното заведение обмисля да размени една миграционна група с друга - ще опита да работи с филипинци, австралийци и индийци, само че това ще е придружено от 4000 паунда разноски за виза и бюрокация на човек за няколко години, а преди новият кадър да стартира работа, може да минат месеци. От друга страна акцията по набиране на фрагменти в Европейски Съюз е спряла, тъй като на претендентите не може да се подсигурява статутът им.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (102)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР