Събраните средства ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ

...
Събраните средства ще бъдат дарени на Детското отделение на УМБАЛ
Коментари Харесай

Благотворителна изложба „Деца творят за деца”


Събраните средства ще бъдат дарени на Детското поделение на УМБАЛ „ Свети Георги “

На 2 юни 2022г от 18.00ч във фоайето на Дом на културата „ Борис Христов ” ще бъде открита  благотворителна галерия „ Деца творят за деца ”. Тя ще показа произведения, направени от над 320 деца на друга възраст, минали образование в „ Занаятчийско учебно заведение за деца в АИР Старинен Пловдив 2021 ”, което бе осъществено през предходната година от Регионална занаятчийска камара –Пловдив по проект  на отдел „ Култура, археология и културно завещание ” на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата.

Проектът, на стойност 100 хиляди лв., имаше за цел да запази и насърчи интензивното развиване на занаятите, като част от културното завещание на града, да трансформира настройката на младежите и децата към българските национални занаяти, посредством показване на детско творчество и не на последно място към подпомагането на майсторите-занаятчии за  превъзмогване на негативните  последици от коронавирус пандемията.

Експонатите са резултат от предизвикания гений и креативност на дребните майсторчета и добитите познания и умения, под управлението на 20 майстори-занаятчии, които ги образоваха в къщите на „ Улица на занаятите “ в Стария град, Занаятчийски център „ Бакалова къща ” и Ретро-Фото.

Събраните средства от продажбата на красивите произведения ще бъдат дарени на Детското поделение на УМБАЛ „ Свети Георги “ в поддръжка на дарителската акция „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, за построяването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“.

По време на откриването на изложбата „ Деца творят за деца ”, ще бъдат връчени и документи за преминатото образование на децата, творили в Занаятчийското учебно заведение.

Ето и майсторите, които образоваха дребните гении от Пловдив:

Елена Драмова- художествени тъкани /хоризонтален стан/, Стоян Стоянов – разработване на украшения от мъниста, Жулиета  Георгиева- разработване на сувенири от царевична шума, Христо Войводов- разработване на произведения от кожа, Славка Балджиева-художествени тъкани /вертикален стан/, Галина Тодорова- разработване на художествена керамика /писани яйца/, Жана Иванова-Димитрова – художествени тъкани /плъсти/, Даниела Горалова –                 разработване на художествена керамика/грънчарство/, Пенка Ставрева.-  кукли, Варта Торосян – пекарство, Васка Велкова – изобразяване върху стъкло, Костадин Деведжиев – дърворезба, Румен Цветков – худ. обработка на дърво и дърворезба /варак/, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие, Тони Пранджева – художествена керамика  /моделиране, мозайки/, Елена Георгиева- иконопис, Иван Тонев – гайтанджийство, София Христозова-Йорданова- художествена керамика/ангоба, сграфито/, Веселина Божилова – художествено плетиво и Любен Баков – ретро-фото.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР