Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на

...
Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Шефът на КЗП огласи най-голямата шашма на веригите: Вие няма как да разберете

Събраните средства от контролните действия на Комисията за отбрана на потребителите през 2023 година са съвсем двойно спрямо миналата година, нелоялните практики, които са установени и има издадени актове, са близо 400, за 2022 година година са били 103. Размерът на наложените наказания последните 2 година е бил по към 1,3 млн. лева, за 2023 година са 8,5 млн. Тези данни оповести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев пред Bulgaria ON AIR.

Най-честите нелоялни практики са свързани най-вече с промоции на по-големите търговски вериги.

„ Неосигуряване на количества, когато се промотират избрани артикули, с това една цена, която на щанд е по-ниска, на каса да бъде таксувана по-висока. Когато купувате 10-20-30 продукта, действително нямате опция да извършите маркетинга дали стоката е препоръчана по верния метод. Затова контролните органи, които пазят правата на потребителите, преустановяват предпоставката за изкуствено завишаване на цени “, акцентира Алипиев.

Той уточни като изключително уязвима група клиентите на бързи потребителски заеми.

„ Небанковото кредитиране попада в едни и същи регулации като банковото, позволени са голям брой търговци, то дава опция за бързи и огромни облаги. Появяват се огромен брой търговци, които употребявайки това, натрупат огромен брой нелоялни търговски практики “, съобщи Стоил Алипиев.

Като най-голяма корист той уточни, че небанковите кредитни институции събират суми, които не подхождат на дължимото по контракта.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР